El president gallec Alberto Núñez Feijóo és l'ombra que persegueix Pablo Casado des que va agafar les regnes del Partit Popular. La formació estava en hores baixíssimes, però la victòria aclaparadora d'Isabel Díaz Ayuso, mimetitzant el seu discurs amb el de Vox, ha obert noves esperances i expectatives a Gènova. En aquest context, el president de la Xunta ha volgut donar el seu toc d'atenció. Si bé ha deixat clar que dona suport "incondicionalment" a Casado, també ha reclamat un "canvi de cicle" dins del PP cap a un projecte "més europeu". L'extrema dreta, ha contraposat, no és cap alternativa.

En una entrevista a Radio Euskadi aquest divendres, el president de la Xunta de Galícia ha admès que "li agradaria que al PP hi hagués un canvi de cicle polític i anéssim un altre cop cap a una política més occidental, més europea, més previsible, en un moment en què es necessita apujar una mica el llistó de la política". En aquest sentit, ha rebatut que Vox hagin de ser els companys de viatge i ha recordat que a la seva comunitat els de Santiago Abascal no tenen ni un sol regidor ni tampoc cap diputat al Parlament.

En aquest context, Núñez Feijóo ha situat el de Galícia com "el model i l'única forma de tornar a elevar" el llistó de la política. Per contra, ha afegit, "mentre no unifiquem el centredreta a Espanya, l'esquerra populista tindrà moltes més possibilitats, com s'ha vist".

Per altra banda, el dirigent gallec ha criticat que el govern espanyol s'ha "desentès" de la pandèmia, deixant les comunitats autònomes "a l'estacada" i "sense instruments" per a gestionar-la després de l'estat d'alarma. Ha contraposat com "la comunitat internacional ha estat capaç de descobrir una vacuna en el mateix temps que el Govern d'Espanya no ha estat capaç de legislar una pandèmia". I ha lamentat que els tribunals s'hagin convertit "en una mena d'òrgans epidemiològics que han de decidir".

Resposta de Casado

La resposta del líder estatal del PP no s’ha fet esperar, i ha estat la de tirar pilotes fora. En declaracions als mitjans de comunicació des de Saragossa aquest migdia, Pablo Casado ha volgut quedar-se amb el suport “incondicional” rebut per part de Feijóo i no s’ha donat per al·ludit amb la petició d’”apujar el llistó de la política”. En aquesta línia, el dirigent conservador ha recordat que l’endemà de les eleccions madrilenyes la seva executiva ja va avisar del “canvi de cicle de la política nacional”. I ha reblat: “El canvi és imparable i l’única alternativa al govern de Pedro Sánchez és el Partit Popular”.