La Comissió Europea ha obert expedient contra l’Estat espanyol i 23 països més per no protegir els denunciants de corrupció. És a dir, per no haver fet la transposició de la directiva europea coneguda com a ‘whistleblower’, un terme que en la seva traducció literal a l’anglès significa ‘bufador del xiulet’ i que fa referència als delators. Segons informa El País, l’Estat espanyol i 23 països més han estat expedientats després que acabés el termini màxim de temps que tenien per fer aquesta transposició. La directiva europea té la intenció de crear un marc legal que protegeixi les persones que denuncien delictes de corrupció, tant en el sector públic com en el privat. Es tracta d’una directiva, doncs, que protegeix aquells individus que filtren informació sobre activitats sospitoses i els blinda davant de qualsevol represàlia laboral, com seria per exemple un acomiadament o una reubicació forçosa.

El cas és que ara la Comissió Europea ha estirat Espanya i altres països de les orelles davant d’aquest incompliment, i el cas és que pel que fa al govern de Pedro Sánchez, ni tan sols s’ha posat sobre la taula un projecte de llei o un esborrany en aquesta direcció. De fet, només hi ha tres països que sí que hagin fet els deures i hagin fet la seva transposició de llei. Es tracta de Portugal, Suècia i Malta. La resta de països, en canvi, no han efectuat de manera correcta aquesta transposició. Alguns perquè senzillament no han presentat res, i d’altres perquè han presentat un model que no  ha agradat a Brussel·les. La Comissió Europea ha ordenat a França, Itàlia, Àustria, Bulgària i Lituània que presentin noves propostes, ja que considera que han fet males o insuficients transposicions.

Quin és el destí de tot això? Doncs aquest tema podria acabar amb una multa davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Aquesta multa és l’última cosa que podria passar. Abans, però, hi ha altres possibilitats. Primer de tot, la Moncloa ara ha de respondre a la Comissió Europea. Si la solució plantejada per Madrid no agrada a Brussel·les, la Comissió es veuria amb l’obligació de demanar explicacions a Espanya, i insistir en per què no s’està complint la transposició de la norma. Després d’això l’Estat espanyol passaria a tenir un termini d’uns dos mesos per respondre al requeriment

Ara bé, El País assegura que el govern espanyol té a dia d’avui la “voluntat inequívoca” de tirar endavant la transposició d’aquesta llei i complir amb la directiva de la Comissió Europea. De fet, aquest mitjà insisteix que des de la Moncloa s’apunta que el text podria arribar al Consell de Ministres en les pròximes setmanes. Ara bé, res no acabaria aquí, ja que després del Consell de Ministres ha de passar per les cambres legislatives, i la cosa es podria allargar durant mesos mentre passa pel Congrés dels Diputats i el Senat.