Brussel·les ha avisat aquest dimarts el govern espanyol que els seus comptes per al 2020 tenen un "risc de desviació significativa" del dèficit respecte als objectius fixats.

Després d'avaluar els plans de l'executiu espanyol per a l'any que ve, la Comissió Europea (CE) també alerta del risc de no complir els objectius de reducció de deute. En aquest sentit, critica que no s'hagin fet progressos "suficients" i reclama a l'executiu espanyol que la disminució del deute sigui una "prioritat".

A més, la CE lamenta que Espanya no hagi "utilitzat suficientment els temps favorables per posar les finances públiques en ordre" i avisa que és "preocupant perquè els nivells de deute molt alts limiten la capacitat de respondre a crisis econòmiques".

En l'informe que avalua la pròrroga pressupostaria enviada pel govern espanyol a Brussel·les, la CE insta Espanya a aprofitar els baixos nivells d'interès per reduir el deute. Espanya no és l'únic estat amb "risc de desviació significativa" del dèficit. Bèlgica, França, Itàlia, Portugal, Eslovènia, Eslovàquia i Finlàndia també es troben en la mateixa situació.

L'executiu europeu, però, considera més preocupant el cas d'Espanya, França i Bèlgica en no complir tampoc els objectius de reducció del deute. En aquests tres casos, Brussel·les ja preveu que "no puguin respectar les regles".

Espanya haurà de presentar un nou pressupost

A més, l'executiu europeu reclama a Espanya, Bèlgica i Portugal que presentin un nou pressupost "el més aviat possible un cop s'hagi format govern". La CE, però, recorda que aquests nous comptes han d'incorporar les "mesures addicionals necessàries" per complir amb el dèficit i el deute.

Brussel·les ja va avisar fa un mes el govern espanyol que hi havia un "risc de desviació significativa" del dèficit en el seu esborrany de pressupost. Ja en aquell moment i a través d'una carta, la CE va reclamar un pla pressupostari actualitzat a la ministra d'Economia, Nadia Calviño, perquè "les projeccions espanyoles no asseguraven el compliment de la norma del deute per al 2020".

La CE evita valorar el pacte PSOE-Podem

Sobre el nou pressupost que pugui presentar Espanya derivat de l'acord de govern entre el PSOE i Podem, la CE ha evitat valorar aquest pacte, però ha demanat un govern "estable" a Espanya. "No és tradició de la Comissió comentar acords polítics, sinó xifres i fets", ha assenyalat l'eurocomissari d'Economia, Pierre Moscovici.

Al seu torn, el vicepresident de la CE Valdis Dombrovskis ha apuntat que la situació d'Espanya és "preocupant" perquè al "risc de desviació significativa" del dèficit se suma la manca de reducció del deute. Segons Dombrovskis, Espanya no està "reduint el deute al ritme necessari". En aquest sentit, Moscovici també ha lamentat les "dificultats" d'Espanya per reduir el deute.