El banc holandès Rabobank, el més gran proveïdor de serveis financers dels Països Baixos, ha criticat en un informe els partits espanyols per no acceptar la realitat en el sentit que cal pactar, i considera "una possibilitat real" que s'hagin de repetir els comicis de diumenge. Serien les terceres eleccions seguides per la incapacitat de forma govern, i les cinquenes en quatre anys. 

"El sistema electoral proporcional d'Espanya fa molt difícil traduir el percentatge de vots a les enquestes en el nombre d'escons finals al Parlament. Sobretot perquè el nombre de nous partits que competeixen a l'escenari mai no havia estat tan gran. Sobre la base de la informació de la qual disposem actualment, preveiem que la repetició de les eleccions a l'any 2020 és una possibilitat real. El punt mort al qual s'ha arribat només es podrà resoldre si els polítics espanyols accepten que estan en una nova realitat política; és a dir, en la necessitat de construir coalicions", indica.

Rabobank

Segons Rabobank, que ha titulat el seu informe "Eleccions espanyoles: presa quatre", "és poc probable que les eleccions trenquin el bloqueig de les Corts espanyoles", i mentre el PSOE es prepara per tornar a guanyar els comicis "formar una majoria sembla impossible". 

Apunta que en aquest marc d'inestabilitat és molt poc probable que el pròxim legislatiu espanyol "abordi els desafiaments econòmics i fiscals que obstaculitzen el creixement econòmic i la sostenibilitat del deute públic a llarg termini". Al seu entendre, a curt termini l'economia espanyola seguirà creixent de forma relativament ràpida. Però adverteix que "el creixement s'està alentint".

Rabobank apunta que la situació encara és més complicada per la impossibilitat d'un acord del PSOE amb els independentistes catalans. "Aquesta possibilitat a hores d'ara sembla ser una exageració, vistes les tensions recents entre Catalunya i Madrid, després que els dirigents independentistes van ser enviats a la presó pel referèndum del 2017 sobre la independència", afegeix. Al seu entendre, a sobre, si ara el líder del PP, Pablo Casado, dona suport a Sánchez, podria acabar sent "el suicidi polític" dels populars, i "probablement duria més votants de dretes cap a Vox".

La conclusió del banc és un futur pessimista per a Espanya, amb l'eterna no-solució dels problemes. "Mirant al futur, hi ha molt poques raons per creure que les coses canviaran per a millor en un futur proper. A més, ni la fragmentació, ni el risc d'unes noves eleccions anticipades, ni la crisi catalana van cap a una solució. Per tant, és molt poc probable que el proper Parlament abordi de forma ràpida les qüestions citades i d'altres com l'escassa eficiència del mercat laboral, l'abundant burocràcia, l'impacte del ràpid envelliment de la població, que serien necessàries per preservar un creixement econòmic satisfactori i la sostenibilitat del deute públic a llarg termini", conclou.