El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha recordat aquest matí a través del seu compte oficial a les xarxes que el 19 de desembre del 2019 va dictaminar que una persona escollida a les urnes adquireix l'estatus de diputat del Parlament Europeu en el moment en què es fa la declaració oficial dels resultats i que gaudeix "a partir d'aquell moment de la immunitat associada a aquest estatus". El TJUE fa aquest recordatori el mateix dia que el Tribunal Suprem ha decidit revocar el tercer grau penitenciari als presos polítics.

Les eleccions europees es van celebrar el 26 de maig, quan Junqueras i la resta de líders del procés eren jutjats al Tribunal Suprem. La sentència es va conèixer el mes d'octubre, mentre Junqueras i la resta de líders independentistes escollits com a eurodiputats batallaven pel seu escó. 

Quan es va fer pública la decisió del TJUE arran d'unes qüestions prejudicials de l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, el tribunal ja havia dictat sentència i el líder republicà ja havia estat inhabilitat i condemnat a 13 anys de presó.

Això no obstant, aquella sentència va obrir la porta de l'hemicicle a Carles Puigdemont i Toni Comín. Posteriorment s'hi va afegir Clara Ponsatí, arran de la marxa dels diputats britànics com a conseqüència de l'aplicació del Brexit.

free junqueras parlament europeu diana riba alde - roberto lazaro

Diputats de l'Eurocambra reclamant la llibertat de Junqueras / Roberto Lázaro

El Parlament Europeu va declarar aleshores que l'escó de Junqueras quedava vacant. El mes de març del Tribunal General de la UE va desestimar mesures cautelars perquè el president d'ERC pogués assumir l'escó i el mes d'octubre d'aquest any el TJUE va rebutjar definitivament que ocupés l'escó argumentant que és cada Estat qui decideix sobre l'aplicació del procediment electoral.

La piulada del TJUE s'ha publicat després que aquest matí el Tribunal Suprem ha dictat la revocació del tercer grau als presos polítics i ha denegat els permisos per treballar fora del centre penitenciari que permet el 100.2. L'alt tribunal ha argumentat falta de connexió amb un procés de reinserció.