El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha desestimat aquest dijous el recurs de cassació presentat per l'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, per la interlocutòria que li va negar mesures cautelars contra la decisió del Parlament Europeu de declarar vacant el seu escó a l'Eurocambra i que va rebutjar també mesures urgents per protegir la seva immunitat parlamentària.

A la interlocutòria comunicada aquest dijous, la vicepresidenta del Tribunal Europeu, Rosario Silva de Lapuerta, considera que el Parlament Europeu no és competent per posar en qüestió la regularitat de la vacant de l'escó derivada de l'anul·lació del mandat, una decisió que deriva de l'aplicació del dret nacional per les autoritats nacionals.

Van den Eyne al TJUE - ACN

L'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, a la vista del TJUE el 14 d'octubre del 2019.

El tribunal amb seu a Luxemburg afirma que no correspon al Parlament Europeu comprovar el respecte del procediment previst pel dret nacional en la matèria, ja que aquesta facultat correspon "exclusivament als òrgans jurisdiccionals nacionals competents".

Tampoc li correspon comprovar la conformitat amb el dret de la Unió, afegeix l'acte, perquè també aquesta qüestió correspon als òrgans nacionals.

Els arguments del TJUE

Com a encarregada dels recursos sobre cautelars, la vicepresidenta del TJUE i magistrada espanyola, Rosario Silva de Lapuerta, ha denegat tornar l'escó cautelarment a Junqueras perquè considera que l'anul·lació del mandat és una decisió "exclusivament" de les autoritats espanyoles i que l'Eurocambra no hi té res a dir.

El TJUE argumenta que la cambra europea estava "obligada a prendre nota" de la decisió del Suprem i que no tenia cap poder per retornar l'escó a Junqueras, ja que no podia qüestionar l'aplicació del dret europeu per part dels tribunals espanyols.

"No li pertocava a aquesta institució controlar la regularitat del procediment (...) respecte al dret de la Unió Europea", defensa Lapuerta. A més, assegura que, inclús en cas que s'estigui vulnerant la decisió europea que reconeixia la immunitat de Junqueras durant el procés judicial de l'1-O, no se li pot "retreure" a l'Eurocambra haver infringit el dret europeu acceptant la retirada de l'escó perquè no tenia marge de maniobra.

El TJUE recorda a Junqueras que si vol fer valer els seus drets per l'escó europeu, ha de recórrer el cas a Espanya. De fet, el líder d'ERC està pendent del recurs de súplica davant del Suprem.

Per aquest procediment de cautelars, el TJUE ha condemnat Junqueras a pagar les seves costes i les del Parlament Europeu, mentre que Espanya, present en el cas, haurà de pagar les seves. Malgrat la denegació de cautelars, el Tribunal General de la UE encara té pendent resoldre sobre el fons del cas, que també podrà ser impugnat davant del TJUE.