Sembla que El País no tenia clar quin lectura global fer de les eleccions catalanes, tal com ha quedat demostrat en els dos titulars totalment contradictoris entre la seva primera edició, la que s'envia majoritàriament a l'exterior, i la definitiva. En un primer moment, el diari ha apostat per obrir a pàgina sencera amb el titular "La victòria de Ciutadans frena la majoria del bloc independentista", acompanyat d'una fotografia d'una noia votant amb posat seriós.

 

Poc després, però, la realitat que defensava el rotatiu ha canviat totalment. El panorama de derrota independentista a mans de Ciutadans ha desaparegut i s'ha transformat en un "La victòria de Ciutadans no evita la majoria independentista". El to solemne de la portada també ha canviat amb una fotografia del president Carles Puigdemont i els consellers Ponsatí i Puig seguint la nit electoral des de Brussel·les amb cara de sorpresa.

Entre la primera i la segona portada, també hi ha una valoració diferent de la posició de la CUP. Com es llegeix als subtítols, en el primer cas, hi ha una "dura pugna per la victòria" en què Arrimadas ha aconseguit un "èxit" i la majoria independentista només és una "opció" si es comptés amb el suport de la CUP. En el segon, Arrimadas ha aconseguit un "històric triomf" però, d'altra banda, s'accepta que l'independentisme tindrà majoria segura amb la CUP.