Un dels protagonistes del Cas Mediador, l'exdiputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo, més conegut com a Tito Berni, va renunciar al seu escó al Congrés després de la pressió del PSOE arran de l'escàndol per corrupció. Ara, gairebé un mes després d'haver estat expulsat del partit, el canari ha reclamat a la Cambra Baixa que se l'indemnitzi amb 9.380 euros, segons ha informat El Confidencial. Els diputats o senadors que renuncien a la seva acta poden cobrar l'import corresponent a tres mesos de sou de base mensual com a diputat, és a dir, 3.126,89 euros. Aquest s'abonen mensualment i només si cobrés una altra retribució podria perdre el seu dret a aquests diners. Al mateix temps, si bé poden accedir a aquesta indemnització en cas que renunciïn la seva acta, no tenen dret a atur.

Encara que Fuentes Curbelo fos pressionat a renunciar a la seva acta per la seva implicació en un cas de corrupció, ningú pot impedir que cobri aquesta indemnització: entre els articles del reglament no figura l'opció de bloquejar-los en cas que hi hagi sospites de corrupció, ni tan sols quan hi ha una imputació o s'obre un judici oral. Als més de 9.000 euros que Tito Berni reclama, se li ha de restar l'import del telèfon mòbil i la tauleta que va decidir quedar-se, una opció que tenia com a diputat, tot i que ara el terminal ja no estigui a les seves mans, sinó a les de la jutgessa instructora del cas Mediador. La presidenta del Congrés, Mertixell Batet, va autoritzar aquesta mateixa setmana que s'entregués "en la major brevetat possible" el telèfon i l'ordinador del diputat a la justícia. Ara, ha d'analitzar els dispositius la Unitat de Delictes Tecnològiques, un dels grups policials que porta la investigació. 

El PSOE intenta allunyar-se del cas Mediador

Davant aquesta petició de rebre la indemnització que li correspon, el grup parlamentari socialista ha assegurat a El Confidencial que no sabien de les intencions de Tito Berni, ja que des del 14 de febrer no és diputat. Per tant, actua a títol personal, sense que el seu expartit hagi fet cap labor de mediació a l'hora de reclamar els diners. Des del PSOE intenten allunyar-se tant com poden de l'escàndol, tot i que afecta directament a la formació. Així, treuen pit del fet d'haver expulsat el diputat canari tot just van saber de la seva implicació en la trama corrupta, que inclou festes i sopars amb prostitutes i drogues. 

El passat divendres, el govern espanyol va considera innecessari obrir una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats pel cas Mediador, remarcant que és la justícia qui ha d'actuar. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha comparegut aquest divendres en la comissió constitucional del Congrés per explicar el pla normatiu d'aquest 2023, però la reunió no ha trigat a convertir-se en una sessió de retrets entre PSOE i PP pels casos de corrupció. En preguntar-li a Bolaños si el PSOE donarà suport a la comissió d'investigació sobre el cas Mediador, aquest s'ha limitat a respondre que, com en qualsevol cas de corrupció, "a qui li toca fer la feina és a la Justícia", tot i que el PP li ha recordat que el PSOE sí que va donar suport comissions d'investigació en afers que afectaven els populars, com ara el cas Gürtel o la Kitchen. 

El PP podria aprovar una comissió d'investigació amb suports poc habituals 

Tot i la negativa del PSOE, des del PP no veuen tan lluny que es pugui obrir una comissió d'investigació sobre aquest escàndol. Dimarts vinent, la Junta de Portaveus ha de votar la seva proposta, i a banda del no d'Unidas Podemos, la resta de socis parlamentaris del govern de Pedro Sánchez no tenen tant clara la seva posició. Per exemple, des d'ERC defensaven que s'ha d'investigar a fons el cas i que votarien que sí a una comissió d'investigació quan el PP encara no havia posat sobre la taula la seva proposta. La posició d'EH Bildu, PNB o Más País és similar a les dels republicans.