La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha ordenat lliurar les pertinences de l'exdiputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes, conegut com a Tito Berni, com més aviat millor a la jutgessa del Cas Mediador, després de la petició enviada per la magistrada. Aquest dilluns a la tarda ha arribat a la Cambra unaa interlocutòria d'Ángeles Lozano Cáceres, magistrada del Jutjat d'Instrucció número 4 de Santa Creu de Tenerife, per demanar l'escorcoll dels efectes personals de Tito Berni que encara es troben en el seu despatx del Congrés. Després de rebre aquesta petició judicial, Batet ha remès una ordre a la Comissaria del Congrés i la Secretaria General de la Cambra, demanant que es compleixi amb aquesta entrega al més aviat possible.

En la interlocutòria, que s'ha fet pública aquest dilluns, la magistrada insta Batet a "col·laborar" amb la justícia per tal que el Grup de Delictes Tecnològics del CNP pugui accedir al despatx de Tito Berni. En concret, la instructora no demana permís perquè la policia registri aquest espai, sinó que sol·licita que la comissaria pròpia del Congrés lliuri la informació que es troba als sistemes informàtics. Es tracta d’una maniobra de la jutgessa per donar resposta a la sol·licitud feta per l’equip policial que investiga aquesta presumpta trama de corrupció de poder registrar "sense restriccions" el despatx de Fuentes Curbelo i a les objeccions presentades per la Fiscalia Anticorrupció. Tot i donar suport a examinar aquests equips, el ministeri públic demanava fer-ho sol·licitant permís al Congrés dels Diputats, perquè la Constitució assenyala que la cambra baixa és inviolable.

Què busca la jutgessa del cas Mediador?

A la seva interlocutòria, la magistrada relata que ja va contactar directament amb la Comissaria Especial del Congrés per demanar informació sobre els efectes que poguessin existir al despatx de Fuentes Curbelo i que no li van posar cap problema per fer-ho. Ara mateix, aquesta sala està tancada després que encara no s'hagi assignat a cap altre diputat. Al seu interior, segons s'ha pogut saber, es va quedar l'ordinador de sobretaula propietat de la Cambra que l'exdiputat feia servir, així com altres efectes personals. 

La jutgessa, en concret, sol·licita accés policial als "instruments de comunicació telefònica, telemàtica i dispositius d'emmagatzematge massiu d'informació digital, als repositoris telemàtics de dades, el núvol, correus electrònics i xarxes socials, així com a la documentació, anotacions personals, factures, llibres de comptabilitat en format físic i digital, actes, extractes, expedients, documents registrals i notarials", segons recull la interlocutòria. Així mateix, demana que se li entreguin tots aquells equips informàtics amb "documents tributaris, correspondència postal i electrònica, segells" i qualsevol altre element que es trobi al despatx i pugui tenir relació amb els fets investigats.