La primera ministra britànica, Theresa May, ha assegurat aquesta tarda després de l'acord amb Espanya per desbloquejar el seu suport a l'acord del Brexit, que la posició de Londres sobre la sobirania de Gibraltar "no ha canviat i no canviarà".

"La posició del Regne Unit sobre la sobirania de Gibraltar no canviarà. Estic orgullosa que Gibraltar sigui britànic i sempre vaig a estar al costat de Gibraltar", ha indicat May a Brussel·les abans de reunir-se amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, el dia abans de la cimera per recolzar l'acord sobre el Brexit.

Londres i Brussel·les han admès que "no hi ha obligació" d'aplicar a tot el territori un futur acord amb la Unió Europea. Tanmateix, el bloc europeu ha anat més enllà que els britànics i ha reconegut que l'Estat espanyol podrà vetar un pacte de la UE amb Gibraltar.

Ahir, en una sessió de preguntes i respostes amb ciutadans britànics en Ràdio 5 Live de la BBC, May va dir que, en les converses amb la Unió Europea (UE), el seu Govern ha negociat per tota “la família del Regne Unit”, en al·lusió a les regions britàniques i els territoris depenents. El tema de Gibraltar, va assegurar, "encara està en fase de negociacions". 

Gibraltar subratlla que l'acord "no té valor jurídic"

Per la seva banda, el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha destacat que l'acord no és més que un "tros de paper" sense valor jurídic comparat amb el pacte al que han arribat Londres i Brussel·les, que sí que té pes legal.