La polèmica per la presència del Rei a Barcelona en motiu del Mobile World Congress, enmig d’una tensió institucional sense precedents, ha tornat a despertar l’interès dels mitjans britànics envers el procés català i la persecució judicial de la causa independentista. Si la sanció a l’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, ja ha portat cua al Regne Unit, ara un dels seus mitjans de referència, The Times, aprofita la visita del Rei a Barcelona per a demanar a l'estat espanyol el retorn dels polítics exiliats i la represa del diàleg entre Espanya i Catalunya.

En un article titulat “Política reial [Royalpolitik]”, el diari britànic considera que les institucions espanyoles “han de permetre” que Carles Puigdemont i els consellers a l’exili tornin a Catalunya i s’enceti un diàleg amb el govern de Madrid. El rotatiu considera que l’escenari actual, en què hi ha una majoria independentista ajustada, el millor és treballar l’entesa entre totes les institucions. “Madrid ha d’aprendre a parlar més de pluralisme que de sedició”, assenyala el rotatiu, que considera “excessiu” l’empresonament dels polítics independentistes.

La llibertat d’expressió, en joc

El diari també mostra la seva preocupació per l’estat de la llibertat d’expressió a Espanya. The Times recorda que el fet que hi hagi polítics empresonats preventivament ha aixecat polseguera en organitzacions de drets civils d’arreu d’Europa. Per això, des del rotatiu demanen que en comptes d’imposar la llei espanyola, el Rei comenci a interactuar amb Catalunya per arribar a una entesa. I ara, amb el Mobile World Congress, és un bon moment: “Hauria d’utilitzar la seva visita per escoltar els catalans”, sentencia.

Crítiques a la Constitució

The Times mostra la seva preocupació per l’acèrrima defensa del Monarca de la Constitució espanyola, un text legal que recorda que està obsolet perquè va ser elaborat per tal de “fer front a les ferides de la Guerra Civil i les dècades d’error autoritari”, un escenari que ja ha quedat enrere.

Una Espanya “en l’absurda pantomima”

The Times també tracta una altra de les polèmiques de les darreres jornades que ha impactat directament al Regne Unit: la sanció de l’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, per dur un llaç groc als entrenaments de l’equip. “Espanya no guanya en dignitat o seguretat amb aquesta absurda pantomima”, afirma el text, que conclou que l’Estat té un problema en ell mateix: les autonomies dins d’un Estat centralista.