El diari The New York Times considera que la capacitat de moviment del president espanyol, Mariano Rajoy, respecte de Catalunya ha quedat tocada, a causa dels mals resultats del PP en les eleccions catalanes que ell mateix va convocar (4 diputats). En un article del corresponsal del diari, Raphael Minder, el rotatiu indica que "les eleccions catalanes poden haver deixar el senyor Rajoy amb menys llibertat de maniobra, perquè el seu partit, el PP, va quedar l'últim". "En contrast amb això, el partit més votat va ser un altre partit unionista, Ciutadans, de qui depèn el govern en minoria del senyor Rajoy a Madrid", resumeix.

El diari afirma que si els independentistes no sucumbeixen "a les tensions internes i als problemes jurídics", Ciutadans tan sols aconseguirà ser el principal partit de l'oposició. Però en canvi el partit d'Albert Rivera tindrà marge en la política espanyola per "fer pressió" sobre Rajoy i mostrar-se com a "abanderat de la sobirania espanyola". The New York Times ha parlat amb el filòsof Josep Ramoneda, que ha resumit que "el que ara manté el líder del PP en el càrrec no és la pròpia força, sinó la debilitat dels seus contrincants".

Segons l'anàlisi del diari nord-americà, mentre hi ha aquesta pugna política, "els jutges espanyols no donen mostres de suavitzar la seva posició respecte als independentistes catalans, encara que si això es produís podria ajudar a trencar el bloqueig polític". "L'advocat José María Ruiz Soroa, que escribia aquesta setmana al diari El País, ha argumentat que el bloqueig de Catalunya ha permès a la judicatura tornar al centre de l'escenari i encetar una "mutació radical de les regles del joc constitucional espanyol", criminalitzant la reivindicació independentista", apunta.

El rotatiu afirma que hores d'ara no se sap qui presidirà la Generalitat, tant per les negociacions entre JuntsXCat i ERC, com per "l'obstacle inusual" que diversos dels diputats electes estan a la presó i poden condicionar per això la majoria independentista.