El diari escocès The National ha explicat que l'arquitecte de la Sagrada Família, Antoni Gaudí, va ser un ferm defensor de la llengua catalana i que "és un exemple". "Els milers de turistes que visiten el temple de la Sagrada Família de Barcelona cada any desconeixen que Antoni Gaudí, el seu arquitecte, va ser detingut per parlar català. L'11 de setembre del 1924, l'arquitecte va voler assistir a una missa en memòria dels catalans caiguts l'any 1714 defensant Barcelona contra les tropes de Felip V, avantpassat de l'actual Rei. La policia va bloquejar l'entrada i va amenaçar Gaudí que si insistia a parlar català, el detindrien. Gaudí va continuar parlant en aquest idioma i va ser tancat una nit en un calabós", ha afegit.

The National

"La història de Gaudí és un exemple de la batalla per la llengua catalana" titula The National

La principal obra de Gaudí ha estat notícia recentment perquè el 8 de desembre de 2021 es va il·luminar la Torre de la Mare de Déu, culminant així la segona més alta que tindrà, quan es finalitzi, el temple expiatori i arribant així a la fita de tenir la meitat de torres acabades. Instal·lada el passat 29 de novembre, la torre es va anar il·luminant a poc a poc, impulsada per un procés participatiu on, telemàticament, qualsevol ciutadà d’arreu del món va poder impulsar l’encesa de llums. Amb tot, l’encesa de la part de dalt, un gegantí estel de dotze puntes, es va reservar per a fer-la coincidir amb el dia de la Immaculada Concepció, que commemora que la Mare de Déu va ser concebuda sense el pecat original. 

Amb els seus 138 metres d’alçada, la Torre de la Mare de Déu està cridada a convertir-se en un nou símbol del temple i, per extensió, de la ciutat de Barcelona, ja que suposa un nou punt de referència de l’skyline de la capital catalana, encara més pel fet que estarà il·luminada, en principi, amb el mateix horari que les façanes, és a dir, de 18 h a 22 h en horari d’hivern. Ara la intenció dels arquitectes és enllestir aquest mateix 2022 dues noves torres, les corresponents als Evangelistes Lluc i Marc, i elevar la torre de Jesús -la que serà la construcció més alta de Barcelona- tres nivells més. Està previst que aquesta torre estigui acabada el 2026. La finalització “dependrà del progrés de la previsió de visitants”. I és que la baixada de visitants per la covid, quan és la principal font de finançament de les obres, ha estat un cop dur per a la continuació de les obres, que en l’actualitat amb prou feines es recupera. A més, des de les obres del temple s’ha indicat també que aquest mateix any s’iniciaran les necessàries obres de conservació i neteja de la centenària façana del Naixement, la més antiga de totes, força enfosquida pel pas del temps.