El secretari general del Diplocat, Albert Royo, ha publicat un article al diari The Independent que afirma que "Mariano Rajoy ha protagonitzat un cop d’estat contra la democràcia de Catalunya. El govern espanyol ha suspès l’autogovern de Catalunya 18 anys després que els feixistes de Franco fessin el mateix".

Royo explica als lectors del diari que Rajoy ha decidit que no li agrada el govern democràticament escollit pels catalans i ha anunciat que reemplaçarà els seus membres. Segons l'article, aquesta no és l'única decisió que ha pres l'Estat espanyol; "també ha decidit evitar que el Parlament català esculli un nou president i per això ha convocat eleccions anticipades durant els pròxims mesos". Fonts de funcionaris del PP que s'han consultat han dit que els partits independentistes podrien quedar invalidats en el període previ a aquestes eleccions.

Una altra de les mesures de les quals es fa ressò és la presa de control dels mitjans públics catalans, TV3 i Catalunya Ràdio, una acció que considera que es fa per "canviar la voluntat política dels ciutadans: abusant dels principis democràtics més bàsics i de l’estat de dret".

D'altra banda, assegura que aquest pas que està fent Mariano Rajoy "mai ningú s’havia atrevit a fer-lo en una democràcia, ni tan sols en els pitjors temps".

L'autor se sorprèn del suport que el govern espanyol està rebent per part del PSOE i el qualifica d'"increïble", indica que junts "han destruït els consensos bàsics que van conduir la democràcia a finals dels anys seixanta: la recuperació de l’autogovern de Catalunya".

També es recorden les agressions policials de l’1 d’octubre i els cops "que van rebre estoicament molts ciutadans pel simple fet d’expressar democràticament els seus punts de vista exercint l’exercici del vot", és per això que Royo planteja una sèrie de mesures que l'Estat espanyol hauria pogut dur a terme abans d'arribar a l'extrem de l'article 155.

Una de les opcions seria "eliminar els 10.000 policies paramilitars que té instal·lats a Barcelona", també proposa "haver aturat a temps els casos judicials que el govern espanyol ha desencadenat contra polítics i funcionaris catalans" o bé l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

Finalment, exposa que "en lloc de prendre mesures per reduir l’escalada independentista ha preferit doblegar el govern català i conduir-lo a un carreró sense sortida". L'article acaba afirmant que amb les poques alternatives que l'Estat ha deixat al Govern de la Generalitat, aquest convocarà una sessió plenària aquesta setmana "que serà històrica".