El diari britànic The Independent ha destacat en un article sobre la conferència que el president Carles Puigdemont va pronunciar ahir al Trinity College de Dublín, l'aposta europea que té l'independentisme català. El diari titula amb una cita del president en el sentit que "Catalunya ha de ser un Estat independent dins de la UE". Afegeix que Catalunya "té un desig clar de ser part del projecte europeu, i que s'hi senten profundament involucrats", segons va assenyalar també Puigdemont. Irlanda és europeista, al contrari d'Anglaterra, que va votar a favor del Brexit.

El diari afegeix que Puigdemont va remarcar que l'independentisme català no usa la violència, i que no hi ha cap exemple en aquest sentit per part dels presos polítics, que ara seran jutjats. "No hi ha hagut cap acció violenta per part de les persones que han estat processades", precisa que va dir el president.

The indepdent

The Independent explica que sobre Puigdemont no pesa cap ordre de detenció, perquè el Tribunal Suprem les va retirar després de la decisió del Tribunal de Schleswig-Holstein, que va denegar l'acusació de rebel·lió. "El Tribunal Suprem espanyol va retirar les ordres de detenció internacionals contra Puigdemont el juliol de l'any passat. Al mes d'octubre ha posat en marxa un nou partit independentista denominat Crida Nacional des de la seva nova base a Bèlgica", afegeix.

El diari afirma que Puigdemont va evitar parlar de les relacions entre Irlanda i el Regne Unit arran del Brexit, i va dir que respectarà el que decideixin, però va matisar que "com a europeus donarem suport a Irlanda per descomptat". "Ajudarem a corregir els efectes negatius en el cas d'un Brexit dur", va afegir.