El diari britànic The Independent descriu l'efecte fatal que ha tingut l'empresonament dels líders polítics catalans. Ho fa amb un reportatge d'actualitat sobre el conflicte català on hi ha una entrevista al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, qui assegura que "la presó ha esdevingut un altaveu".

"No tinc pressa per sortir. No demanaré perdó per haver exercit drets fonamentals", assegura un Cuixart de qui el rotatiu britànic es fa ressò que el seu fill de dos mesos de vida tindrà set anys quan el seu pare hagi complert tota la pena. "Vull marxar de la presó sabent que he complert amb el meu deure", avisa.

jordi cuixart the independent

"No soc un polític a la presó, soc un pres polític que utilitza la presó per denunciar la violació de drets humans per part de l'estat espanyol. La presó ha esdevingut simplement un altaveu", afegeix sobre el seu empresonament.

"La causa per l'autodeterminació de Catalunya no és diferent d'altres causes ciutadanes que lluiten per un futur més just i democràtic, com hem vist a Xile, el Líban i Hong Kong. L'únic que aconsegueix la repressió de l'Estat és fer-nos més forts en les nostres conviccions democràtiques", afegeix el president d'Òmnium.

En aquest reportatge, el rotatiu britànic també es fa ressò del creixement de la intensitat de les protestes postsentència i dels resultats de l'independentisme en les eleccions espanyoles del passat de 10 de novembre. "Els partits independentistes han aconseguit ara el seu millor resultat en unes eleccions espanyoles". "Ells ara tenen 23 dels 48 diputats que s'escullen a Catalunya, un altre màxim històric", apunta.