La crisi del Govern entre Esquerra Republicana i Junts ha arribat als mitjans internacionals. El diari alemany Süddeutsche i el mitjà britànic The Guardian es fan ressò sobre el desacord entre les dues formacions i apunten a una disputa que "podria, fins i tot, trencar el Govern". Segons recull Süddeutsche, es tracta de "la crisi més profunda des que es va constituir el maig de l'any passat", la qual podria provocar que "Junts abandoni el govern liderat pel president Pere Aragonès". 

Un politòleg consultat per Süddeutsche, Klaus-Jürgen Nagel, ho deixa clar: "penso que l'únic que manté unit el Govern català és que és vergonyós per a qualsevol de les dues parts dimitir". Süddeutsche apunta que hi ha dues opcions per solucionar aquesta crisi: "trobar una fórmula de compromís alternativa o trencar la coalició".

El mitjà alemany explica que les diferències entre els dos partits recauen principalment sobre la forma d'aconseguir la independència. Unes discrepàncies que, com apunta Süddeutsche, "per primera vegada" han mantingut al president de la Generalitat "allunyat" de la manifestació de la Diada "que organitza anualment l'Assemblea Nacional Catalana i que sempre ha estat el punt d'unió l'independentisme". The Guardian també destaca que Aragonès no va assistir a la manifestació d'aquest 11 de setembre i assenyala que la concentració d'aquest any tenia un to molt diferent de les anteriors. "Les samarretes de la Diada, habitualment amb els colors vermell i groc de la bandera catalana, eren d'un negre fúnebre". El diari britànic també subratlla que hi havia pancartes crítiques cap als líders catalans, "davant l'incompliment de les seves promeses" amb missatges com "botifler, no et votaré" i "traïdor, no tens el meu vot". 

The Guardian assegura que "gran part de la ràbia dels independentistes se centra en el president de la Generalitat" per la seva voluntat de trobar una solució al procés a través de la negociació amb l'Estat espanyol. "Hi ha una part del moviment independentista que no està d'acord amb aquest procés de negociació però crec que és necessari", va dir Aragonès segons recull el mitjà britànic. El diari també destaca aquestes declaracions de Jordi Turull, secretari general de Junts, per explicar-ho: “La gent que va ser independentista el 2017 no ha canviat d'opinió, però el moviment està dividit entre els que volen acció i els que creuen que hi ha una oportunitat per veure si l'Estat espanyol està disposat a fer una proposta sobre Catalunya".

Süddeutsche, a més, ha subratllat que una altra crítica de Junts és que consideren que ERC va "renegar de l'acord que el conjunt de l'independentisme, incloses organitzacions com l'ANC i Òmnium Cultural, participarien en les converses a Madrid i no només ho farien els principals partits polítics". Segons el mitjà alemany, el debat de política general, que comença aquest dimarts, és considerat com la "data límit" per resoldre la crisi entre ERC i Junts, ja que els seus resultats decidiran si el grup presidit per Laura Borràs "segueix o no al Govern", apunta Süddeutsche. "Una reunió de sis hores entre els socis de la coalició hauria de servir per aclarir les diferències", sentencia el diari.