“Espanya lluita per dissipar llegendes de la Inquisició i atrocitats imperials”. Aquest és el títol d’un reportatge​ que publica el diari britànic The Guardian en un moment en que Espanya es troba en el punt de mira pel cas català, que ha causat presos polítics i exili, i per la sentència de la Manada, que exclou el delicte de violació i el rebaixa a abús sexual.

llegenda negra espanya The Guardian

El rotatiu explica que més enllà dels toros, de les platges, del sol i de la sangria, “Espanya té un passat fosc”; un passat que segons l’escriptor Borja Cardelús “ha provocat una autoestima baixa en els espanyols”. En la mateixa línia, Cardelús opina que a diferència d'Espanya, els EUA, el Regne Unit i França han sabut utilitzar la cultura i l'educació per fomentar una imatge internacional més favorable.

Ara bé, The Guardian posa de relleu la pregunta que es fa Borja Cardelús sobre “si el darrer espectacle públic d'ansietat sobre la imatge internacional d'Espanya ha estat provocat per esdeveniments recents a Catalunya”. L'historiador Ricardo García Cárcel assegura que la crisi catalana està provocant “el retorn d'una fase que pensàvem que estava morta i enterrada. Espanya torna a estar obsessionada amb el que pensen altres”.