El diari britànic The Guardian segueix els passos del Financial Times i es posiciona a favor de l'amnistia. Aquest dimecres, en què tindrà lloc la primera jornada del ple d'investidura de Pedro Sánchez, l'editorial de The Guardian està dedicada a defensar l'amnistia. "Sánchez és conegut per les seves apostes polítiques, però aquesta pot ser la més important", s'afirma en l'editorial. El diari defineix Sánchez com un polític marcat per les seves apostes arriscades, sovint mogudes per l'interès polític. Tanmateix, en aquesta ocasió subratllen: "El cap de setmana hi ha hagut protestes arreu del país, organitzades pel Partit Popular (PP) de centredreta i l'extrema dreta, Vox. El procés legal, que es desenvoluparà cas per cas, és probable que sigui llarg i impopular. Tot i això, Sánchez té raó en córrer el risc, i no només per interès polític". 

Des de The Guardian s'assenyala el precedent dels indults, que en el seu moment també van aixecar molta polseguera, però consideren que van ser una eina clau per normalitzar les relacions entre l'Estat i Catalunya. Des del diari, es remarca que la resposta de Madrid durant el govern de Mariano Rajoy al referèndum va ser draconiana i es posa en valor la política dels socialistes que es llegeix com més conciliadora. 

L'amnistia sempre abans que Vox 

L'editorial de The Guardian remarca que, si bé l'amnistia és una pastilla difícil d'empassar per bona part de la societat espanyola, és preferible a un govern del PP o Vox. L'editorial subratlla que tant el ple d'investidura com els dies posteriors seran difícils per a la política espanyola, però millors que l'alternativa. "En un país on la política s'ha fracturat i polaritzat profundament, aquest és un resultat desordenat i fràgil. Però també és molt millor per a Espanya que un govern liderat pel PP, que hauria portat el retorn de l'extrema dreta per primera vegada des del final de la dictadura", se sentencia a l'editorial.

"Després d'haver tingut una actuació decebedora a les eleccions, l'ultranacionalista Vox utilitzarà l'amnistia com a mitjà per reagrupar-se. Les manifestacions de protesta amb polítics de Vox i grups neofeixistes han provocat enfrontaments violents amb la policia. El líder del partit, Santiago Abascal, ha demanat una campanya de resistència, i ha descrit la votació de dijous com un "cop d'estat"", es remarca des del diari, però també se celebra que un govern dels socialistes és una victòria per a l'Estat espanyol i Europa.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!