"És un dels moments més foscos i dramàtics de la història espanyola recent". Amb aquestes paraules comença la dura crítica del diari britànic The Guardian contra el govern espanyol, a qui acusa de no estar gestionant bé la crisi del coronavirus.

"Espanya està al punt de mira de la pandèmia", explica el rotatiu al mateix temps que recorda que el punt de mira abans estava posat a Wuhan, Iran o bé Itàlia. 

the guardian espana coronavirus

Sabent com el virus ha afectat altres zones del planeta, The Guardian no pot evitar preguntar-se què ha anat malament a Espanya després "d'haver vist el que passava a la resta de països". El diari no entén per què la resposta del govern espanyol ha tardat tant. 

"Espanya només tindrà un grapat de casos", va dir el doctor Fernando Simón poc abans de proporcionar cada dia xifres de centenars de morts, apunta el diari.

"Sánchez va reaccionar tard i de forma maldestra"

Una setmana abans de decretar l'estat d'alarma a Espanya es van celebrar manifestacions, esdeveniments esportius i mítings polítics, actes que es van dur a terme mentre el virus ja era una crisi coneguda a nivell mundial, indica The Guardian

És per això que el rotatiu considera que Sánchez va reaccionar tard i de forma maldestra: "Al país hi havia manca d'equipament essencial com ventiladors, roba de protecció per als metges i les proves de coronavirus".

L'estat d'alerta es va posar en marxa tard

Una altra de les crítiques cap a la gestió de la crisi és el retard amb què es va aplicar l'estat d'alerta i es va demanar el confinament de la població: "Quan Sánchez va anunciar que invocaria poders d’emergència, va trigar més de 24 hores a posar-los en marxa, moment en què part de la població de Madrid i altres ciutats s’havien dispersat per tot el país".

The Guardian assegura que per culpa de la "mala coordinació" quan es van tancar les escoles i universitats de Madrid hi va haver un "ambient de vacances en què els bars i parcs estaven plens i moltes famílies sortien cap a les seves cases de la platja".

Finalment, el diari anima Espanya a vèncer el virus i l'adverteix que "podrà haver-hi moments pitjors que l'actual".