El diari britànic The Daily Telegraph ha seleccionat una notícia sobre Catalunya per al seu recordatori diari de notícies centenàries. Es tracta d'un article anomenat "Crisis in Spain, Catalonia Secedes" (Crisi a Espanya, Catalunya se separa).

La notícia descriu la petició d'una proposta d'autogovern de Francesc Cambó a l'executiu espanyol, aleshores liderat per Álvaro Figueroa y Torres Mendieta, comte de Romanones, el desembre del 1918. "Ni el govern de Romanones ni la majoria del Parlament van estar d'acord amb el projecte d'autonomia de Catalunya", explica el text. "Cada un de nosaltres ha de ser responsable per retornar l'estabilitat al Parlament i hem d'estudiar el problema a fons sense demora", afirmava Romanones, que afegia que la solució a la crisi el trobarien en la "monarquia i no en la república". 

Projecte d'autonomia

La del 12 de desembre del 1918 va ser una sessió moguda al Congrés dels Diputats de Madrid. Cambó va presentar un escrit de millora de l'autonomia de Catalunya, conegut com a projecte de bases, que comptava amb el suport de la resta de partits de l'esquerra i dividia l'hemicicle. "Això va aixecar violentes discussions entre diputats", descriu la notícia de fa un segle, "fins que Romanones va decidir que la qüestió catalana es tancava per sempre".

El diari explica que aquella mateixa nit, però, Cambó va oferir als diputats del seu partit, la Lliga Regionalista, un discurs patriòtic. "Els diputats catalans hem entès que no podem assistir més al Parlament per tractar sobre la qüestió catalana", i repetint les paraules de Romanones va jugar amb un missatge entre línies: "Recordeu la vostra responsabilitat. Només vosaltres sols podreu defensar el problema català".  

Un dia abans, Cambó havia anunciat al Congrés la retirada dels diputats catalans. Cambó havia suggerit al primer ministre, com a única manera de superar la crisi, la creació d’una comissió extraparlamentària "en què els partidaris i els contraris es trobessin en peu d’igualtat", incloent-hi tots els caps dels partits minoritaris de l'Estat.

El dia 10 de desembre de 1918 va començar al Congrés dels Diputats el debat del projecte de bases, que va ser defensat per Francesc Cambó. En la seva intervenció va dir que la integració definitiva de la Lliga en el sistema polític de la monarquia depenia de l'acceptació de l'autonomia de Catalunya, sense la qual no era possible la "grandesa d'Espanya", i que en cas contrari, quedarien "eliminats de la política general". Va afegir que la concessió de l'Estatut no afeblia els poders del Parlament espanyol perquè aquest podia "derogar-ho o modificar-ho".