Un testimoni clau en la investigació dels atemptats del 17-A va ser passat per alt per la Guàrdia Civil i la Fiscalia. Es tracta de la declaració, a la Fiscalia belga, de l’imam que va ser el cap d'Abdelbaky es Satty y que confirmaria la relació del que va ser imam de Ripoll amb el CNI.

Segons informa Público, la declaració de l’imam belga Soliman Akaychouh va quedar amagada entre els més de 100.000 folis de la causa, sota secret de sumari fins al juliol del 2018. El testimoni de Soliman Akaychouh revelava que Es Satty, considerat com el cervell dels atemptats del 17-A, parlava per telèfon des de Bèlgica amb els serveis secrets espanyols un any abans dels atacs terroristes a Catalunya. El mateix Es Satty li hauria confirmat aquest extrem.

Els advocats no van trobar aquest testimoni perquè estava amagat en un CD-Rom que la Guàrdia Civil va lliurar al jutge amb un resum imprès sobre el contingut que no feia referència a aquesta declaració.

Interrogatori

Una setmana després de l’atemptat, el 24 d’agost, la policia espanyola demana una rogatòria a Bèlgica per prendre declaració a Soliman Akaychouh, imam de Vilvoorde, que va ser cap d'Es Satty i que li va finançar un viatge a Bèlgica. La policia belga, però, ja l’havia interrogat tres dies després dels atemptats, el 20 d’agost.

El 9 d’octubre del 2017 el fiscal belga fa arribar a la Fiscalia de l’Audiència Nacional tot l’expedient, 300 pàgines de documents, fotografies i testimonis, tots en neerlandès, entre els quals el de Soliman Akaychouh. L’expedient es va enviar a la Guàrdia Civil per ser traduït i analitzat. Set mesos després la Guàrdia Civil va enviar al jutge instructor un ofici on resumeix l’informe belga en 26 folis on no es fa cap esment a Soliman Akaychouh, ni tampoc al seu testimoni. També li remet un CD amb les actuacions fetes per la Fiscalia belga amb la traducció al castellà. La Guàrdia Civil destaca el testimoni de familiars dels investigats, però en cap moment destaca la de l’imam Soliman Akaychouh. D’aquesta manera ni els jutges ni els advocats no sabien res de la seva declaració.