El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha fet un test d'espanyolitat al PP, Cs i PSOE durant el seu torn de posicionament sobre una proposició no de llei del PP, que reclamava un pacte d'Estat sobre la unitat d'Espanya. Abans de començar el seu particular examen, Rufián s'ha compromès a donar suport a la proposta si PP, Cs i PSOE aprovaven el test. 

El test ha constat de quatre preguntes amb diverses opcions, emulant els exàmens que es fan als estrangers que opten a obtenir la nacionalitat espanyola des del 2015. La primera pregunta de Rufián ha estat "on resideix la sobirania nacional espanyola". La resposta correcta és "el poble", però Rufián no ha pogut donar-la per bona als seus examinats, ja que van defensar el discurs del Rei el 3 d'octubre.

En la segona pregunta Rufián ha preguntat quin tipus d'Estat és Espanya, i ha donat tres opcions: laic, catòlic i aconfessional. La resposta correcta és la tercera. Efectivament, Espanya és un Estat aconfessional, ho diu la Constitució, ha argumentat el diputat republicà. La resposta tampoc ha pogut ser comptada com a correcta, Rufián ha considerat que PP, Cs i PSOE no ho consideren així, ja que "l'església catòlica porta 40 anys sense pagar l'IBI".

En tercer lloc, Rufián ha preguntat si "tots els espanyols són iguals davant la llei". Però Rufián tampoc l'ha donat per vàlida, ja que "els feixistes que van assaltar Blanquerna estan en llibertat" i el fill de Cuixart "ha de veure el seu pare des de darrere d'un vidre".

Rufián ha acabat el seu particular test amb una pregunta sobre l'economia de les Comunitats Autònomes respecte a l'Estat. La resposta a aquesta pregunta és a la Constitució on es diu que la competència és exclusiva de les Comunitats. Però, per culpa del decret que van votar els tres partits "fomentant la fuga d'empreses de Catalunya" i per culpa de l'aprovació del 155 al Senat, Rufián també ha hagut de marcar com a incorrecta la resposta de PP, Cs i PSOE.

Per acabar el seu torn de posicionament, Rufián ha suspès el test a PP, Cs i PSOE i ha assegurat que els tres partits del 155 no són patriotes, sinó uns "fanàtics, tal com ho eren els inquisidors de Salem", i que "no hi ha bandera prou gran per tapar tanta vergonya".