L'eurodiputat per ERC Josep Maria Terricabras ha denunciat aquest dilluns la "catàstrofe judicial" a Espanya que suposen es 100 dies "d'exili forçós" del Govern "legítim" de Catalunya o els empresonaments de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

Terricabras ho ha dit en el marc de la sessió plenària del Parlament Europeu, que s'ha celebrat a Estrasburg. El republicà ha afirmat que tots quatre són a la presó "sense judici i amb acusacions ideològiques", i ha lamentat que Espanya "abandona la democràcia" a Catalunya. A banda, Terricabras ha fet una comparació entre l'estat de la democràcia d'Espanya i el de la de Mèxic.

El també eurodiputat republicà Jordi Solé, de la seva banda, ha recriminat al vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, que "mentre la Comissió nega que hi hagi cap problema amb la separació de poders a l'Estat espanyol, hi ha jutges que denuncien les ingerències del govern de Rajoy sobre el poder judicial". Solé s'ha referit, concretament, a les denúncies efectuades pel grup Jutges per a la democràcia.

El republicà ha subratllat que "és del tot anormal el fet que un ministre de Justícia avanci als mitjans de comunicació algunes decisions la competència de les quals és exclusivament del poder judicial o que diversos ministres truquin als magistrats del Tribunal Constitucional amb la finalitat d'influir en les seves decisions".

Finalment ha denunciat que "les mateixes interlocutòries del jutge reconeixen que mantenen en presó preventiva a membres del Govern simplement per la seva ideologia independentista". Solé ha exigit a Timmermans que "com a comissari responsable del Dret i dels Drets Fonamentals, no només està obligat a veure, sinó també a mirar, i a fer-ho sense una doble moral".