Anticapitalistas, el corrent crític de Podemos, ha decidit no presentar candidatura a la tercera Assemblea Ciutadana Estatal que se celebrarà a Madrid el pròxim 21 de març. Aquesta decisió s'ha entès com un pas previ de la formació a abandonar definitivament el partit que lidera l'actual vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias.

La sortida d'Anticapitalistas de Podemos afecta molt directament la seva líder a Andalusia, Teresa Rodríguez, ja que forma part del corrent i en els últims mesos s'ha mostrat molt crítica amb la decisió d'Iglesias d'entrar a l'executiu espanyol amb el PSOE

En aquest context a Rodríguez li podrien haver sortit uns nous aliats, els sobiranistes andalusos. El Partit Nacionalista Andalús (PNA) i l'Assemblea Nacional Andalusa (ANA) han demanat a la dirigent anticapitalista que trenqui amb "el centralisme de Podemos" i s'uneixi a "l'esforç per una Andalusia lliure i independent de centralisme".

"Des del PNA i l'ANA ja vam advertir el 2018 en una carta a Teresa Rodríguez de què li passaria i li vam demanar que abandonés Podemos i el sotmetiment a Madrid", ha explicat el dirigent andalusista Pedro Altamirano en un vídeo difós a les xarxes. "A Podemos, Andalusia l'importa el que s'està veient, que és absolutament res".

Altamirano també ha volgut comentar que "s'estan carregant Rofríguez i tots els andalusistes que hi ha a Podemos" i li ha reiterat el missatge de "trencar amb Madrid" i de "sumar-se als que lluitem per la plena sobirania d'Andalusia, per la independència andalusa i per la República andalusa".

Altamirano ha volgut dirigir-se també a totes les formacions que conformen la coalició d'Adelante Andalucía -quarta força al Parlament andalús amb 17 escons- per desitjar-los "força i coratge per trencar amb el centralisme madrileny i posar-se al costat d'Andalusia".

Escèptics

Tot i la difícil situació de Rodríguez i els andalusistes de Podemos, fonts de l'ANA han assegurat a ElNacional.cat que des de l'entitat es mostren escèptics amb les decisions que pugui prendre la líder d'Anticapitalistas. Segons expliquen, deixar Podemos suposaria "lluitar per tornar a tenir presència a les institucions". "I per això s'ha de tenir molta generositat i estimar molt Andalusia", han afegit.