Unió de Pagesos (UP) ha organitzat una protesta per exigir al govern espanyol respostes i solucions a la situació de sequera. El sindicat ha convocat marxes lentes i concentracions a diversos punts del país: Vic, Tarragona, Girona i Lleida. En el cas d'aquesta darrera, la tractorada s’ha fet fins a la subdelegació del govern espanyol, ja que els canals d’Urgell i Segarra-Garrigues que recentment s’han tancat són gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn de l’Estat. Josep Sellart, coordinador del sindicat a Lleida, ha avisat que la situació és "greu" per a la pagesia, però que també ho serà per a la resta de sectors que en depenen. 

Aquesta no és l'última mobilització que tenen entre mans. De cara al 16 de maig han convocat una segona tractorada. En aquesta ocasió, la marxa sortirà des de diversos punts de Catalunya i acabarà a Saragossa, concretament, davant de la seu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Allà el sindicat espera poder mantenir una trobada amb representants de la Confederació. 

Inicialment, s’havia previst una trobada amb el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, per entregar-li en mà les reivindicacions, però aquest no hi era i se li ha enviat una carta, segons informa l'ACN. Finalment, la protesta ha acabat amb la lectura del manifest on se subratlla la situació agònica que viuen agricultors i ramaders per la sequera. 

Responsabilitat i transparència

Des d'Unió de Pagesos exigeixen a l'estat espanyol "responsabilitat i transparència" perquè la CHE informi de la gestió que ha fet dels recursos hídrics de la conca de l'Ebre en els darrers mesos. El sindicat reclama al govern espanyol mesures urgents econòmiques com ara ajuts directes, finançament, flexibilització de condicions d’ajuts directes i de desenvolupament rural de la PAC. També obres d’emergència per facilitar aigua que asseguri els abastaments imprescindibles per a la supervivència del bestiar i de les plantacions de fruiters. UP també reclama al Departament d’Acció Climàtica mesures contra la sequera i per a la utilització d’aigües de depuradora.

unió de pagesos manifestació sequera (1)

Unió de Pagesos organitza una altra tractorada el pròxim 16 de maig que es dirigirà a la seu de Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Foto: ACN