Aquest dilluns se celebra el debat cara a cara entre el president espanyol i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, i el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, de cara a les eleccions generals del 23-J. En aquest context, ERC ha demanat "valentia" a Sánchez. En una roda de premsa a Gràcia, la número dos d'ERC a la llista del Congrés pel 23-J, Teresa Jordà, també ha lamentat que el bipartidisme espanyol "sempre es posi d'acord". En aquest sentit, la candidata republicana ha subratllat que no té "cap dubte" que Sánchez ajudarà a investir Feijóo "si convé". Encara sobre el cara a cara, Jordà ha remarcat que ERC va "arrossegar" el PSOE a la taula de diàleg, on es va reconèixer que hi havia un conflicte polític: "És obvi que això ha portat molt desgast a Sánchez". 

Jordà ha admès que, tot i reclamar que Sánchez sigui "valent", no creu que el candidat socialista ho sigui prou per reivindicar la tasca d'ERC a la taula de diàleg. La candidata republicana ha conclòs que la ciutadania reclama polítiques valentes, però també polítics que siguin valents.

Taula de diàleg

Teresa Jordà també ha contestat a la cap de llista de Sumar-En Comú Podem, Aina Vidal, que la taula de diàleg serveix únicament per abordar el conflicte polític i prou. La número 2 d'ERC ha advertit que la gestió del Prat, Rodalies, el català i un nou finançament no són temes a tractar en aquesta negociació. Ho ha dit després que Vidal proposés, en una roda de premsa a l'ACN, portar aquestes qüestions a la taula de diàleg. Jordà ha posat "en entredit" tota proposta de Sumar, després que la seva líder, Yolanda Díaz, s'hagi compromès a tancar un acord en la taula de diàleg el 2024 que els catalans votin. "Nosaltres som els que exigirem el referèndum", ha assegurat Jordà. 

Jordà ha subratllat que ERC està disposada a parlar de tots els temes que proposa Vidal, però no a la taula de diàleg. Ha insistit que ERC també reivindica i exigeix la gestió del Prat, Rodalies, l'aigua de les conques, la llengua i el finançament, i que la no-gestió i la no-planificació de les infraestructures és un dels greuges que denuncia Esquerra. "Però no a la taula de diàleg", ha reiterat.

Suport a Puigdemont

En el marc de la situació política dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín, Jordà ha mostrat tot el seu suport. Aquest dilluns, Puigdemont ha confirmat que no assistiran al ple del Parlament Europeu d'Estrasburg, que se celebrarà entre els dies 10 i 14 de juliol. Amb tot, la republicana ha manifestat que ERC "sempre estarà al costat d'ell, de Comín i de tots els represaliats".