La Creu Roja ja ha rebut aquest diumenge a 17 ostatges retinguts pel grup islamista Hamàs en la Franja de Gaza, incloent-hi 14 israelians i tres tailandesos, en el que és ja el tercer alliberament de segrestats des que va començar la treva de quatre dies. Tant l'Exèrcit israelià com el braç armat de Hamàs, les Brigades Al Qasam, han confirmat l'alliberament. Entre els ostatges hi ha un que compta amb nacionalitat russa i que ha estat deixat en llibertat com un gest de Hamàs cap al govern de Rússia pel suport que Putin els ha mostrat. En paral·lel, l'acord inclou l'intercanvi d'aquests ostatges per presos palestins, pel qual 39 palestins captius a Israel han estat també alliberats aquest diumenge.

🔴 Relatiu compliment de l'alto el foc a Gaza: Hamàs anuncia la mort de quatre dels seus comandants

🟡 Forces israelianes maten set palestins en diverses batudes i incidents a Cisjordània

El portaveu del govern Egipci, Diaa Rashwan, ja havia anunciat aquest diumenge al migdia que una nova fornada d'ostatges segrestats per Hamàs el passat 7 d'octubre serien alliberats avui mateix, segons una llista de noms que Egipte ha rebut per part del grup islamista palestí. Per la seva part, Israel ha excarcerat 39 presos palestins. El funcionari egipci ha indicat també que la treva de quatre dies entre Israel i Hamàs, que va entrar en vigor divendres passat, continua "per tercer dia sense obstacles" gràcies a "un esforç notable" d'Egipte i Qatar, que actuen de mediadors entre les parts. 

"Aquest esforç conjunt va aconseguir que la treva superés tots els obstacles del dissabte, aconseguint la implementació de tots els articles acordats entre les parts", ha afirmat Rashwan. "Avui, diumenge, Egipte ha rebut la llista dels detinguts en la Franja de Gaza, que inclouen a 13 israelians, així com una llista de 39 palestins en presons israelianes que estan programats per a ser intercanviats entre les parts avui", ha explicat Rashwan, en un comunicat, sobre l'intercanvi de presos. Els presos palestins seran traslladats a la presó d'Ofer, a Cisjordània, per a ser sotmesos a proves mèdiques per part de la Mitja Lluna Roja i el seu posterior alliberament a Cisjordània o Jerusalem Est. El Servei de Presons d'Israel ja ha rebut el nou llistat de presos palestins a alliberar.

Tercer alliberament d'ostatges

Ahir, Hamàs va retardar el bescanvi dels ostatges al·legant que l'ajuda humanitària en el nord de la Franja de Gaza va arribar en quantitats "molt menys de les acordades", i va acusar Israel de no complir amb el criteri d'antiguitat en excarcerar als 39 presos palestins d'ahir. Així mateix, el grup islamista va acusar Israel de violar la treva per haver matat dos gazians a trets quan intentaven visitar les seves llars en el nord de l'enclavament aprofitant la pausa en els combats.

Possible ampliació de la treva

A través de la mediació de Qatar, Egipte i els EUA, Israel i Hamàs han aconseguit aquesta setmana un acord per al bescanvi d'un total de 50 ostatges per 150 presoners durant quatre dies de treva en la Franja de Gaza, que va començar el divendres i es manté tot i el retard del dissabte. L'alto el foc es podrà estendre si Hamàs es compromet a lliurar almenys deu captius per dia, segons el pacte amb Israel. Una possibilitat d'ampliar la treva sobre la qual, segons Egipte, tant Israel com Hamàs han donat una "resposta positiva".

Entren a Gaza 200 camions amb ajuda humanitària

D'altra banda, com a condició del pacte de treva entre Israel i Hamàs, l'autoritat militar israeliana ha autoritzat l'entrada aquest diumenge de 200 camions amb ajuda humanitària a la Franja de Gaza, a través d'Egipte. Alguns dels quals, arribaran al nord de l'enclavament palestí, la zona ocupada per l'ofensiva militar israeliana. Els camions han estat revisats per les autoritats israelianes al pas de Rafah, que connecta Gaza amb Egipte. El comboi també inclou sis ambulàncies i els camions porten aliments, aigua i subministrament mèdic.