Hamàs ha alliberat 13 nous ostatges israelians i 7 d'estrangers, després d'haver-se resolt els problemes que han provocat un endarreriment de l'intercanvi amb Israel. Un portaveu militar israelià ha confirmat que els ostatges alliberats en aquesta segona jornada de treva ja estan en mans del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i van de camí a Egipte, on seran entregats als serveis de seguretat israelians. "Segons la informació rebuda de la Creu Roja, els ostatges es troben actualment en el camí al pas de Rafah a la Franja de Gaza", ha afegit.

D'altra banda, les autoritats israelianes transportaran uns 100 camions, "alguns d'ells al nord de la Franja de Gaza", per continuar amb el compliment de l'acord després de l'anunci de Hamàs d'endarrerir l'intercanvi d'ostatges i que els mediadors han aconseguit resoldre. Així ho ha assegurat la cadena egípcia Al Qahera News (pròxima al govern egipci), que ha concretat: "Israel transportarà 100 camions més, alguns d'ells al nord de la Franja de Gaza, abans de mitjanit, per continuar amb l'acord". A més, el mitjà ha assegurat que Egipte treballarà perquè els drons israelians "no sobrevolin el sud de Gaza" durant la treva.

Els motius de l'endarreriment de l'intercanvi

El representant de Hamàs al Líban, Osama Hamdan, havia afirmat aquest dissabte que almenys 137 camions que haurien de ser al nord de Gaza com a part de l'acord d'un total de 200 encara no havien arribat. Aquest era un dels motius pels quals el grup havia decidit endarrerir l'intercanvi, ja que l'ajuda que havia arribat fins al nord de la Franja era "molt menys de l'acordat". De la mateixa manera, Hamàs també havia denunciat que Israel no havia complit el criteri d'antiguitat a l'hora d'excarcerar els 39 presos d'aquest divendres i que també havia violat la treva per matar dos gazians a trets quan intentaven visitar les seves llars aprofitant la pausa en els combats.

Finalment, el govern qatarià ha confirmat que l'intercanvi tindria lloc aquest dissabte vespre i que Hamàs alliberaria 13 ostatges israelians i 7 d'estrangers (que no formen part de l'acord). Per la seva banda, Israel haurà d'excarcerar 39 presos palestins.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!