Resolt el problema amb Hamàs i l'endarreriment de l'intercanvi d'ostatges amb Israel. Així ho ha assegurat el portaveu del Ministeri d'Exteriors de Qatar (país mediador en el conflicte), Majed al Ansari, que ha afegit que aquest dissabte es procedirà a un segon intercanvi. De fet, ha anunciat l'alliberament de 13 ostatges israelians i 7 d'estrangers, així com l'excarceració de 39 presoners palestins. Aquest divendres ja van ser alliberats 13 ostatges israelians, 10 de tailandesos i un de filipí, així com 39 presos palestins retinguts a Israel i la Cisjordània ocupada.

"Després d'un endarreriment en la implementació de l'alliberament de presoners d'ambdós costats, els obstacles han estat superats mitjançant les comunicacions qatarians-egípcies amb ambdues bandes, i aquesta nit 39 civils palestins seran alliberats a canvi de l'alliberament de 13 detinguts israelians de Gaza, a més de 7 estrangers del marc de l'acord", ha afirmat el portaveu qatarià a Twitter. A més, ha afegit que entre els excarcerats israelians hi ha 33 nens i 6 dones. Entre els ostatges israelians, 8 nens i 5 dones. Dels 7 estrangers no ha donat detalls. Un responsable egipci ha assegurat a Efe que els vehicles del Comitè Internacional de Creu Roja (CICR) ja han començat a moure's per rebre els ostatges.

Aquest dissabte a la tarda, Hamàs ha endarrerit l'entrega de la segona tanda d'ostatges (prevista per a les 14.00 hores GMT) i ha acusat Israel de violar els termes de l'acord assolit sobre l'entrada d'ajuda humanitària i l'excarceració dels presos palestins amb més antiguitat a les presons. Després d'hores de silenci, el govern israelià ha informat que Benjamin Netanyahu ha realitzat "una avaluació de la situació amb tots els elements de seguretat per verificar que la segona fase avança segons el previst". Segons mitjans hebreus, Israel havia amenaçat Hamàs de reprendre l'ofensiva militar a Gaza si no alliberava la segona tanda d'ostatges abans de mitjanit.

Ambdues parts han pactat aquesta setmana l'intercanvi de 50 ostatges israelians per 150 presos palestins, durant quatre dies de treva. Amb la mediació d'Egipte, Qatar i els Estats Units, també s'ha acordat l'entrada de 200 camions diaris d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza. Per la seva banda, Hamàs ha lamentat que l'ajuda que ha arribat fins al nord de la Franja ha sigut "molt menys de l'acordat" i ha acusat Israel de no complir el criteri d'antiguitat a excarcerar els 39 presos d'aquest dimecres, així com de violar la treva per matar dos gazians a trets quan intentaven visitar les seves llars al nord de l'enclavament aprofitant la pausa en els combats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!