Ja hi ha nou JEMAD: serà l'almirall general Teodoro López Calderón, actual cap de l'Armada. Avui ho ha aprovat el govern espanyol en la reunió del Consell de Ministres, després de la dimissió de l'anterior cap de l'Estat Major de la Defensa, el general català Miguel Ángel Villaroya. La dimissió es va produir després que Villarroya se saltés la cua de vacunació, juntament amb altres membres de la cúpula militar, i rebés la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus.

A primera hora d'aquest dissabte, el general Miguel Ángel Villarroya va presentar la seva carta de dimissió a la ministra Margarita Robles Robles. El JEMAD dimitit assegurava que ho feia amb "l'única finalitat de preservar la integritat, continuïtat i eficàcia de la cadena operativa de les Forces Armades", però deixava clar que ho feia "amb la consciència tranquil·la" i considerava que les seves decisions han estat encertades.

Nascut a Cartagena, l’almirall López Calderón va sortir de l’Acadèmia militar l’any 78. Durant la seva extensa trajectòria castrense ha estat en diversos destins, tant espanyols com internacionals. Segons el currículum del Ministeri de Defensa, ha participat en operacions com "Active Endeavour" de l’OTAN, o a l'Operació Delta per impermeabilitzar la frontera marítima del País Basc per "evitar el contraban d'armes i el pas clandestí de persones dedicades a activitats terroristes". Ha rebut 23 distincions militars i civils.

El 2017 va ser nomenat cap de l’Estat Major de l’Armada (AJEMA) per part de la ministra María Dolores de Cospedal, un càrrec en el qual ha continuat després amb Margarita Robles. Va ser aquell any quan va ascendir a almirall general.

La portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, ha subratllat que disposa d’una “llarga i extensa trajectòria professional” i que ha ocupat “pràcticament tots els destins possibles a l’Exèrcit, tant al mar com a terra”. Per això López Calderón té “tota la capacitat i la confiança del govern per al desenvolupament d’aquesta tasca”. La dirigent socialista li ha desitjat “tota la sort”.

La carta de Villarroya

En la seva carta a la ministra Robles, l'exJEMAD Villarroya va assegurar que mai ha "pretès aprofitar-se de privilegis no justificables", i no admet en cap moment l'error d'haver-se vacunat abans que altres col·lectius prioritaris. Tot i això, va considerar que la notícia de les vacunacions de militars estan deteriorant la imatge pública de l'Exèrcit espanyol i posant en dubte la seva honradesa, i per això ha decidit dimitir del seu càrrec.