"La política és una cursa de relleus, no una marató, i s’ha de donar al màxim quan et posen a córrer a la pista”. Amb aquesta metàfora l’exsecretari general del PP Teodoro García Egea ha anunciat que abandona definitivament la carrera política i que, a partir d'ara, es dedicarà “al 100%” a la seva feina com a investigador i docent en l’àmbit tecnològic. “Es pot servir a Espanya des de molts àmbits, també des del professional, i des d’allà també es poden canviar les coses”. Aquest ha estat l’epitafi polític de García Egea, que era l’últim supervivent de l’era de Pablo Casado al Partit Popular. Segons ha explicat aquest dijous des del Congrés dels Diputats, se’n va de la cambra i renuncia a l’escó quan es compleix un any de la crisi oberta al PP arran de l’enfrontament entre Casado i Isabel Díaz Ayuso.

Des de l’arribada d’Alberto Núñez Feijóo, el cert és que Garcia Egea havia adquirit un paper testimonial i discretíssim en la política espanyola tot i que conservava l’acta de diputat i presidia una comissió secundària dedicada a la seguretat vial. Per tot això, segons va publicar el diari El Mundo, s’embutxacava 6.724 euros al mes. Després de dimitir com secretari general, el PP l’havia defenestrat del dia a dia. Segons ha reconegut ell mateix, “fa temps que l’activitat política no regeix les meves decisions” i ha promès “lleialtat, treball i entrega” al seu partit, del qual encara en formarà part com a afiliat. “Em poso a disposició per qualsevol cosa que puguin necessitar”, ha sentenciat.

Reunió “cordial” amb Feijóo

El murcià, que ja no votarà en la moció de censura de Vox de la setmana que ve, ha defensat que la decisió de deixar la política és “personal” i que ningú l’ha empès a donar el pas. De fet, se n’ha anat amb bones paraules cap al partit que el va escapçar i ha explicat que ell mateix li va comunicar la seva voluntat a Núñez Feijóo fa un temps “en una conversa molt cordial”. “Li vaig traslladar la necessitat de concentrar-me en la meva activitat professional deixant la primera línia de la política”, ha reconegut des de la cambra baixa.

Però a què es dedica García Egea? L’ex número 2 del PP es considera un expert de la tecnologia blockchain i dels bitcons. De fet, acaba de presentar públicament a Madrid el seu llibre “Criptoeconomía”, editat per l’Editorial Almuzara, on reflexiona sobre el món de les criptomonedes. És doctor enginyer en Telecomunicacions i va fer la seva tesi doctoral sobre la intel·ligència artificial. Des que va deixar la secretaria general, havia compaginat la investigació en l’àmbit tecnològic i la política. Ara es bolcarà completament en la seva activitat professional.

L’últim supervivent de Casado

En la guerra oberta al Partit Popular fa un any, García Egea -que ocupava un escó des de les eleccions generals del 2011- va ser el primer en caure. Després de l’enfrontament entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso pel polèmic contracte de les mascaretes, la truita es va començar a girar i els barons populars van demanar el cap del murcià, a qui acusaven de ser massa bel·ligerant amb els territoris. Casado va cedir a la pressió i el va obligar a dimitir com a secretari general el 22 de febrer de 2022. Tot i renunciar, García Egea encara era diputat. Després del ple que s’acaba aquest dijous dirà adeu a la política.