El primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, ha demanat al seu secretari d'Estat de Migració i Asil, Theo Francken, que "no tiri més llenya al foc" després que aquest últim no descartés atorgar asil polític al president Carles Puigdemont, per temor d'una possible imputació "injusta" de les autoritats espanyoles.

"L'asil no és a l'agenda. Reiterem la nostra crida al diàleg [entre Espanya i Catalunya] i demano a Theo Francken que no tiri més llenya al foc", ha fet saber Michel a través d'un comunicat.

Francken, nacionalista flamenc, havia considerat que la hipotètica concessió d'asil "no és una cosa irreal, ben mirat", en una entrevista a la cadena belga VTM: "Es parla ja de pena de presó [per a Puigdemont]. Quedaria per veure fins a quin punt seria just aquest judici", ha afegit.

Aquestes declaracions han indignat el portaveu del PP al Parlament Europeu, Esteban González Pons. Theo Francken incompleix "els principis de solidaritat i col·laboració lleial entre els països de la UE", ha dit González Pons.

"Sense tenir cap motiu ni competències per a això i avançant-se a qualsevol esdeveniment, Francken es permet valorar un possible judici a Puigdemont fent greus acusacions al sistema judicial espanyol, a la tasca dels jutges espanyols i a l'estat de dret a Espanya," ha afegit.