La tensió creix dia a dia entre els candidats a liderar el PSOE després de l'ajustat resultat en la recollida d'avals entre la presidenta andalusa, Susana Díaz, i l'exsecretari general Pedro Sánchez. La portaveu de l'equip de Susana Díaz, Pilar Alegría, ha denunciat aquest dilluns el "silenci còmplice" de Sánchez, davant de les "barbaritats" pronunciades en els últims dies pels seus "teloners" i ha avisat que aquesta actitud "pot ser l'avantsala de la manera de dirigir el partit".

En declaracions als periodistes a la seu de Ferraz, Alegria ha lamentat així les intervencions durant aquest passat cap de setmana del coordinador de la campanya de Sánchez, José Luis Ábalos, que va acusar Díaz d'estar "a les ordres" de Mariano Rajoy, i de l'alcalde de Calasparra (Múrcia), José Vélez, que va acusar la gestora de tenir "pràctiques mafioses".

"Són preocupants aquestes barbaritats, aquests insults, però sobretot és molt més preocupant que no siguin deslegitimades pel candidat, que a més va ser present mentre l'alcalde de Calasparra deia aquestes barbaritats", ha insistit.

Borrell demana "plena llibertat" per votar

Per la seva part, l'exministre socialista Josep Borrell, avalador de la candidatura de Sánchez, ha recordat aquest dilluns que en les primàries de 1998 per elegir candidat a La Moncloa, ell es va imposar al llavors secretari general, Joaquín Almunia, i que, amb tot l'aparell del partit en contra, a diverses províncies va aconseguir el 90% dels vots.

Borrell ha reclamat als barons del partit que no intentin influir en el vot dels militants. En aquest sentit, ha recordat que quan ell va guanyar amb un suport del 90% a diverses províncies, cap líder territorial no es va sentir desautoritzat i tots van seguir als seus llocs, malgrat que havien donat suport a Almunia, quan, des del seu punt de vista, algun s'hauria d'haver sentit deslegitimat.

Segons el seu parer, si ara no s'impliquen en favor de cap candidat, podrien evitar-se aquest tràngol en el cas que guanyi el candidat per qui no apostaven. "Aquest és el moment dels afiliats, deixem que votin en plena llibertat", ha demandat.

Les afirmacions de Borrell han tingut resposta per part de la vicepresidenta del Grup Socialista al Parlament Europeu, Elena Valenciano: "Borrell va ser un gran candidat amb qui vaig treballar des del minut 1. Que afirmi que els militants no voten lliurement és un error que lamento", ha assenyalat Valenciano en un missatge a la xarxa social Twitter.

Debat el dia 15 a Ferraz

Els tres candidats, Díaz, Sánchez i Patxi López, celebraran el debat previst a la campanya per a les eleccions primàries dilluns vinent 15 de maig a la seu del partit al carrer Ferraz de Madrid. Serà a les 12.00, segons l'acordat a la reunió que han mantingut aquest dilluns a la seu del partit representants de les tres candidatures amb el comitè organitzador de les primàries.

Tots han estat d'acord, encara que la candidatura de Patxi López havia plantejat que tingués lloc dimarts 16 de maig, ja que el 15 és Sant Isidre, dia festiu a Madrid. Tanmateix, "no hi ha hagut debat" sobre la data i s'ha acordat que serà aquell dilluns.