La setmana passada, el secretari quart de la Mesa, Ruben Wagensberg (ERC), anunciava que s'havia traslladat a Suïssa per "por d'una detenció arbitrària". El republicà està investigat per un presumpte delicte de terrorisme pel cas de Tsunami Democràtic, i Wagensberg ha anat al país helvètic per preparar la seva defensa i reunir-se amb organitzacions de drets humans que l'assessorin davant un cas de "repressió" que li ha comportat problemes de salut mental, amb episodis d'ansietat. De fet, està de baixa mèdica des del desembre. Alguns diputats han aprofitat les seves intervencions aquest dimecres al Parlament per mostrar-li la seva "solidaritat i estima", fet que ha xocat amb els pronunciaments dels presidents dels grups parlamentaris de Vox i Ciutadans, Ignacio Garriga i Carlos Carrizosa, respectivament

Tots dos han assenyalat l'absència de Wagensberg i han carregat contra el fet que estigui tenint unes "vacances pagades". Carrizosa ha criticat que se'l consideri "represaliat" amb un sou de "7.000 euros al mes i que continuï cobrant sense venir a treballar". Quan ha acabat la sessió de control al president, la portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha demanat la paraula per fer una "crida a l'observança del reglament del Parlament". Concretament, la republicana ha fet referència als articles 14 i 15, referents als "drets dels diputats i el codi de conducta". Vilalta ha denunciat les paraules de Garriga i Carrizosa, que també feien al·lusió a la baixa mèdica d'Aurora Madaula: "Han dit que tenien vacances pagades i s'ha banalitzat la repressió. És intolerable, parlem de la salut de dues persones, és un dret laboral tenir una baixa mèdica i aquestes intervencions contravenen la responsabilitat que hauríem de tenir els diputats. Demanem que es retirin les paraules".

 

"Lladres, corruptes i delinqüents"

Immediatament després de la intervenció de la portaveu d'Esquerra al Parlament, tant Carlos Carrizosa com Ignacio Garriga han demanat un torn de paraula per donar resposta a la petició de retirar aquestes paraules. El dirigent de Ciutadans ha demanat que siguin les paraules de Vilalta les que "no constin en acta" i s'ha mantingut en les seves afirmacions: "Com podem no censurar un senyor que continua cobrant el seu sou, que ha marxat a Suïssa i que ha fugit de la justícia". Tot seguit, ha pres la paraula Garriga, que s'ha adreçat a la bancada dels partits independentistes per traslladar-los que "abandonin tota esperança" perquè "no hi haurà cap reglament ni codi de conducta" que els impedeixi "denunciar lladres, corruptes i delinqüents com vostès". Ha estat la presidenta del Parlament, Anna Erra, qui ha finalitzat aquest capítol, en què s'ha viscut tensió, demanant "respecte a tots els diputats i diputades i a tot l'hemicicle".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!