La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha interromput aquest matí la sessió de control al Govern arran de l'insult que un dels diputats de Vox, Antonio Gallego, ha dirigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès. La tensió ja havia començat amb la intervenció del president del grup de Vox, Ignacio Garriga, que ha cridat l'atenció al president perquè no es girava per parlar-li cara a cara. "Li agrairia que aquest cop es girés i demostrés una mica d'educació", ha reclamat. Aragonès no s'ha girat, i Garriga li ha retret que havia demostrat "un cop més la seva falta d'educació i la seva indecència". Tanmateix, el que ha acabat d'exasperar els diputats de Vox ha estat que Aragonès els comparés amb el nazisme i el feixisme.

En la seva pregunta, Garriga havia denunciat que els grups independentistes i el PSC s'havien repartit càrrecs institucionals i ha rebutjat una televisió pública que "dilapida" desenes de milions d'euros o que "el biògraf de Puigdemont", en referència a Xevi Xirgu, controli els mitjans de comunicació públics. En prendre la paraula, Aragonès ha començat la seva resposta agraint de manera irònica el fet que la intervenció de Garriga no hagués estat envoltada d'ampolles de licor com la de Hermann Tertsch al Parlament Europeu. Tot seguit, ha retret que els atacs a les institucions democràtiques ha estat una constant al llarg de la història de l'extrema dreta, ha recordat que ho feia "el feixisme italià, el nacionalsocialisme a Alemanya o el feixisme a l'Espanya dels anys 30".

"Corregir si té la valentia"

Aquesta referència ha provocat irritació als escons de l'extrema dreta i els diputats d'altres grups que s'hi asseuen a prop han sentit com Gallego deixava anar un "hijo de puta", la qual cosa han denunciat a la presidenta. Borràs ha interromput el ple per denunciar que l'havien advertit que s'havien produït "insults absolutament intolerables" dirigits a Aragonès, i ha ofert l'oportunitat que el parlamentari assenyalat, al qual no ha identificat, demanés disculpes.

 

Garriga ha demanat la paraula per reclamar que també s'emplacés a Aragonès a mantenir la correcció, però Borràs no ha permès que continués. Ha insistit que només havia demanat que la persona que havia insultat Aragonès demanés disculpes "si tenia la valentia de fer-ho".

En aquest punt, s'ha aixecat el diputat Gallego, que ha demanat disculpes per l'insult. "Però ha d'entendre, i vostè és la primera que ho hauria de fer, que no és normal que el president a cada sessió de control ens acusi de nazis", ha advertit abans que Borràs l'interrompés de nou per advertir-lo que els insults són inacceptables i que el reglament de la Cambra autoritza la presidenta a expulsar-lo de l'hemicicle per proferir un insult d'aquesta naturalesa. "Abstingui's de fer comentaris d'un insult que és inacceptable i posi's la mascareta", ha exigit, advertint-lo que no podia justificar un insult. El debat ha acabat amb Borràs tallant Gallego amb un: "No té la paraula".