Una cosa és el que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias hagin volgut expressar públicament: que les discrepàncies són normals i que el balanç de la coalició és satisfactori. Una altra de ben diferent, però, és el que passa dins dels despatxos. Ara el principal punt de fricció és l'acord incomplert per a la regulació dels lloguers (contemplat tant al programa de govern com a l'acord de pressupostos), incomplert per la reticència dels socialistes. Avui s'ha produït una nova reunió, que no ha servit per a gaire, segons denuncien fonts d'Unidas Podemos.

Així, aquest dimecres a la tarda s'ha produït una reunió entre els equips que negocien la futura llei d'habitatge, el de la secretària d'Estat d'Agenda 2030, Ione Belarra, i el del secretari general d'Agenda Urbana, David Lucas. No obstant això, segons les fonts morades, la trobada ha acabat "sense avenços davant les resistències del PSOE a complir l'acord de govern, especialment en allò referit a la regulació dels preus del lloguer". En aquest sentit, denuncien que l'equip del ministre José Luis Ábalos hi ha anat "sense cap proposta per escrit", ni sobre desnonaments, ni sobre pisos buits, ni sobre la regulació dels preus del lloguer.

A més a més, durant la trobada, l'equip socialista ha assegurat que l'objectiu és portar la nova llei al Consell de Ministres durant el mes de març. Això ha generat "malestar" a l'altra banda, que consideren que el termini està molt allunyat del que van pactar per l'avantprojecte de pressupostos de l'Estat. Aquell acord establia que s'havia d'aprovar per part del govern a finals de gener, un termini que ja ha expirat.

"Altres mesures"

Aquell compromís va diluir-se dilluns. En roda de premsa aquest dilluns des de Ferraz, José Luis Ábalos va rebutjar la regulació dels preus del lloguer. “Creiem que és més positiu i més eficaç promoure que imposar”, va defensar el ministre socialista. Per això, en lloc de fixar topalls als lloguers, va mostrar-se més partidari de fórmules com els incentius fiscals i “altres mesures” per fer que els propietaris baixin les rendes. En canvi, va rebutjar imposar mesures que puguin provocar una “detracció del mercat”. També va evitar posar-se terminis.

La resposta de l’altra banda del govern va venir de la mà de Ione Belarra, secretària d’Estat d’Agenda 2030 i encarregada de negociar la llei d’habitatge per part de Podemos. En un missatge a Twitter, va reproduir part de l’acord que van subscriure per als pressupostos de l’Estat, on totes dues formacions es comprometien a “regular la contenció de rendes del lloguer en la llei d’habitatge”. En aquesta línia, Belarra es limitava a afegir-hi: “Allò pactat obliga”.