Una concentració convocada en defensa dels topònims en gallec ha acabat en moments de tensió amb la Guàrdia Civil, quan els agents han intervingut per evitar que els manifestants tallessin la carretera. 

Els manifestants criticaven que en el III Fòrum La Toja 2021, on el rei Felip VI, la vicepresidenta Nadia Calviño i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, es van reunir dimecres, no es va usar el topònim gallec A Toxa.

 

Segons informa el Diario de Pontevedra, un grup de persones convocades per l'associació Mesa al Grove es van manifestar amb diversos cartells amb el lema "Vull gallec" i "A Toxa pel seu nom". La Guàrdia Civil no els va permetre creuar el pont de la localitat i es van produir incidents mentre intentaven posar-se al mig de la carretera, moment en què diversos agents van empènyer i van obligar els manifestants a apartar-se de la vorera. Entre ells, hi havia el president de la Mesa, Marcos Maceira, que va acabar a terra a causa d’una d’aquestes empentes. 

En declaracions a Europa Press, Maceira va denunciar que els agents van mostrar "molta agressió" des del primer moment i tampoc van permetre intervencions dels portaveus de l'associació per adreçar-se a la gent concentrada. "Ens sembla una actitud absolutament irresponsable i absolutament desproporcionada", va criticar. 

 

 

El Consell d'Europa va advertir el 2019, d'un greu retrocés que està patint el gallec. El Consell d'Europa va concloure que la presència de l'idioma propi en el sistema educatiu de Galícia "és insuficient, particularment a nivell preescolar". "En signar la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, Espanya es va comprometre que hi hagués una línia d'educació íntegrament en gallec i no existeix. És un incompliment flagrant d'un compromís de l'Estat", va apuntar llavors Henrique Monteagudo, secretari de la Reial Acadèmia Gallega. El PP va suprimir els programes voluntaris d'immersió lingüística que funcionaven en educació infantil per facilitar l'aprenentatge del gallec a nens d'entorns castellanoparlants.

En el missatge de Cap d'Any del 2014, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va fer una defensa de la llengua gallega, fregant el to folklòric, i va assegurar que aquest idioma arriba als ciutadans, perquè per "moltes generacions està associat a un pare, a una mare, a un avi i a un professor".

En el seu habitual discurs del 31 de desembre, el president gallec va insistir que totes aquestes persones van ensenyar a estimar la llengua, i es va referir a aquesta "complicitat afectiva que es va sobreposar a les dificultats". Es va preguntar llavors si és possible recuperar aquest clima.