Una situació de tensió s'ha creat davant la comissaria de la policia espanyola a la Via Laietana aquesta tarda quan hi han passat per davant els manifestants dels CDR, concentrats prèviament als Jardinets de Gràcia, que s'han agrupat dins de la marxa oficial.

 

Centenars de persones han cridat "fora les forces d'ocupació" i han llançat papers de vàter als policies que vigilaven. Arran d'això els policies s'han posat en guàrdia i també ha aparegut un reforçament dels Mossos. I nombrosos manifestants han començat a moure les tanques.

 

Mentre s'encenien pots de fum, l'escenari ha estat de tensió. I els Mossos han optat per reforçar l'estructura de tanques davant la comissaria amb noves brides, perquè s'estava desfent.

Un manifestant ha saltat les tanques i ha animat els altres a seguir-lo, però llavors dos mossos han anat a detenir-lo. No han pogut agafar-lo, però, perquè ha tornat a saltar les tanques amb agilitat altre cop cap a la manifestació.

Unes 400.000 persones, segons l'ANC, han omplert aquesta tarda la Via Laietana i també la plaça Urquinaona, en la manifestació de la Diada convocada per l'ANC. El nombre de concentrats ha superat de llarg les previsions que es feien fa tan sols una setmana. Els concentrats han reclamat "independència" i unitat estratègica en aquest sentit, i també hi ha hagut crits contra la taula de diàleg, de "ni un pas enrere" i a favor de respectar el referèndum de l'1-O, com "1 d'octubre, ni oblit ni perdó".

Abans de començar la marxa, Elisenda Paluzie, Jordi Sánchez i Carme Forcadell, els tres presidents o expresidents de l'ANC, han comparegut junts davant la gernació, en un gest d'unitat que ha estat molt aplaudit pels concentrats.

Poc després s'ha produït una escena similar quan el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, després d'animar la gent s'ha abraçat a la capçalera de la manifestació amb Lluís Llach, que representava el Consell per la República, i amb la mateixa Paluzie.

La Diada 2021 és bastant més semblant a les diades prepandèmia, que no pas a la que es va celebrar l'any passat, i que va estar fortament marcada per la pandèmia de la covid-19. En aquest sentit, la ja tradicional manifestació que organitza des de fa anys l'Assemblea Nacional Catalana ha tornat a ser en moviment. 

Precisament l'entitat va decidir canviar l'escenari del passeig dels Til·lers a l'Estació de França per la "responsabilitat de poder garantir la seguretat de tots els participants davant l'increment de l'assistència prevista". "A més, l'amplada de les portes d'accés dificultarien una entrada ordenada. Tanmateix, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona es comprometen a mantenir obert el parc de la Ciutadella per a tothom qui vulgui un cop hagi acabat la manifestació", segons l'organització.