Darrer dia al judici a Laura Borràs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel suposat fraccionament de contractes mentre dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El moment dels informes finals i de la darrera paraula de l'acusada ha propiciat una nova enganxada entre l'advocat de la defensa, Gonzalo Boye, i el president del TSJC, Jesús María Barrientos. El lletrat, amb la mirada posada en possibles diferències entre els membres del Tribunal, ha insistit en les seves acusacions contra la falta d'imparcialitat de Barrientos i la vulneració de drets de la seva defensada. Tot plegat, davant de l'expresident Quim Torra i d'una àmplia representació de la cúpula de Junts, que, el darrer dia de judici, han tornat a la sala i s'han sumat al públic habitual d'aquests dies: la família de Borràs, el seu equip més proper, el diputat Francesc de Dalmases, i quatre estudiants de Dret en pràctiques.

La sessió s'ha obert amb l'anunci de la Fiscalia que confirmava la petició de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per a la presidenta de Junts, mentre que rebaixava a dos i un any les peticions de presó per als altres acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, després que hagin confessat els fets i incriminat Borràs. Amb un al·legat contundent, ràpid i directe, que amb prou feines interrompia per agafar aire, la fiscal Teresa Duerto ha reiterat les acusacions contra Borràs, a la qual acusa d’un delicte de prevaricació en concurs amb falsedat documental per haver adjudicat 18 contractes menors a Herrero, entre els anys 2013 i 2017 i per un total d’uns 335.000 euros.

La fiscal troba el cadàver

Duerto ha rebutjat els retrets de la defensa de Borràs sobre la custòdia de les proves o sobre la investigació prospectiva contra la presidenta del Parlament; ha desqualificat els informes dels pèrits de la defensa i ha tornat a llegir els mails i missatges acusatoris. Però, a més, ha incorporat una nova dada sobre la desaparició de les pàgines web que la defensa ha atribuït en tot moment a l'escorcoll dels Mossos. "El portal estava en mans d'un particular [Isaías Herrero] que va deixar de pagar el servidor. Potser la ILC ha de demanar explicacions, però no a la Guàrdia Civil ni als Mossos d'Esquadra", ha ventat.

Boye, assegut just al costat de la fiscal Duerto, s'ha girat cap a ella per observar la intervenció. I aquí ha saltat la primera espurna del matí amb el president del tribunal. "Li pregaria que no s'encari a la fiscal", ha reclamat el jutge interrompent el discurs d'aquesta. L'advocat ha encaixat amb ironia la petició assegurant que desconeixia que no es podia mirar la fiscal i garantint que miraria "endavant com a la mili". Però s'ha apuntat el retret del jutge.

 

Passades les 12 del migdia, mentre la fiscal enfilava l'acabament de les dues hores d'informe, han entrat a la sala el secretari general de Junts, Jordi Turull, el president del grup parlamentari, Albert Batet, i l'expresidenta del consell nacional del partit Anna Erra. 

En el moment del seu informe, Boye, que ha atribuït la causa contra Borràs a un "a por ella" judicial, ha carregat sense embuts contra Barrientos. Ha insistit en la falta d'imparcialitat del tribunal, que ha il·lustrat amb diferents retrets, entre els quals haver-lo acusat minuts abans d'encarar-se a la fiscal. "Jo no m'he encarat amb ningú. M'he girat per veure qui parlava", ha retret, denunciant la forma com se li ha cridat l'atenció i que va ser decisió del tribunal asseure'l al costat de la fiscal, per la qual cosa va demanar en el seu moment explicacions. Amb l'ull posat en les possibles diferències entre els membres del jurat, l'advocat no ha deixat de recordar la seva pretensió de recórrer a instàncies europees si el tribunal no opta per una absolució.

Marcianades

Boye ha descrit com a "marcianades" i terraplanisme algunes de les conclusions de la fiscal, però s'ha dedicat amb especial atenció a desmentir les seves afirmacions en el sentit que va ser responsabilitat d'Herrero la desaparició del portal de la ILC. "No ha desaparegut per falta de pagament, ha desaparegut perquè algú l'ha volgut fer desaparèixer", ha exclamat Boye, que ha insistit que la web va desaparèixer coincidint amb l'escorcoll dels Mossos i ha retret que la fiscal no ha preguntat al llarg del judici sobre aquesta versió que avui ha posat damunt la taula ni a la Guàrdia Civil ni als Mossos. El lletrat ha acabat la intervenció incorporant un accent polític a la seva defensa i assegurant que han estat els únics que han acudit a defensar l'estat de dret, davant d'un grup al qual "se'l persegueix per ser minoria nacional". 

El moment de les enganxades entre Boye i Barrientos, però, ha estat amb el torn de la darrera paraula que ha protagonitzat Borràs, quan aquesta ha reiterat els arguments de la seva defensa, entre els quals qüestionar les raons de la desaparició de la pàgina web. Barrientos l'ha interromput per advertir-li que el seu advocat ja havia exposat els arguments de la defensa i que aquest no era l'objectiu de la darrera paraula que se li concedia. Boye ha advertit que l'acusada té dret al seu torn i que el TC fixa que no s'ha d'impedir si no és per falta de respecte. "Té dret a fer ús d'aquest dret, però no és il·limitat. No és per a un discurs", ha advertit el jutge.

 

Borràs ha continuat la intervenció, entre citacions de Capmany, Rodorera i Martin Luther King, indiferent a la impaciència del jutge, que ha saltat de nou quan ha enfilat un al·legat més polític assegurant que continuarà treballant per "la república catalana independent sigui quina sigui la sentència" i que no se sumarà a les "desercions" de les files independentistes. Barrientos ha tornat a aturar el discurs, ha advertit que s'allunyava de l'objectiu de la intervenció i que li quedaven tres minuts, davant les noves protestes dels advocats de la defensa que no es pot limitar el dret a l'última paraula. "L'ús de la darrera paraula no està previst per fer manifestacions com la que està fent", ha insistit Barrientos, davant les protestes d'Elbal, que ha advertit que pot parlar dos dies seguits si ho vol, i de Boye, que ha avisat que incorporarà la protesta a "futures fases processals", en referència a les paraules del jutge del primer dia de la vista.

La presidenta suspesa encara ha tingut oportunitat d'incorporar una al·lusió al grup objectivament identificable, al qual es refereix la sentència del TJUE sobre la immunitat de Carles Puigdemont. "Per això soc aquí", ha reblat.