La constitució de les Corts ha generat un escàndol sobre d'on haurien sortit els vots que Partit Popular i Ciutadans han obtingut de més per al repartiment de les vicepresidències de la mesa del Congrés. L'escàndol venia per les sospites que CDC i PNB n'haurien estat els responsables. Amb 179 vots, els populars han pogut aconseguir la vicepresidència tercera i un altre lloc més, la vicepresidència primera, per a la formació taronja. És a dir, han obtingut deu vots més que els 169 que sumen ambdós partits. El vot és secret en aquest procediment però les declaracions i gestos que s'han succeït apunten en direcció al PNB i Convergència com a possibles prestataris de vots.

CDC té motiu per cedir els seus vots: garantir-se el grup propi, que d'acord amb el reglament no li pertocaria aquesta legislatura. Abans d'entrar a l'hemicicle, Homs ha assegurat que el grup els correspon i el demanaran emparats en la lectura que fins ara s'ha fet del reglament de la cambra.

Per la banda dels nacionalistes bascos, el motiu seria la secretaria de Maria Eugenia Iparra (PNB) a la Mesa del Senat, cedida pel PP. Les eleccions basques són a la tardor, de manera que aquest afer també podria ser objecte de negociació.

Secret

Preguntats directament pel sentit del seu vot, fonts convergents han respost "de tot" i "el vot és secret". És a dir, ni neguen ni accepten l'afirmació en un moment que la xarxa ja bullia per saber si ells n'eren els "responsables". La incertesa s'ha redoblat quan el líder de CDC al parlament espanyol, Francesc Homs, no ha comparegut davant dels mitjans a la sala de l'escriptori, mentre sí ho han fet la resta de portaveus. Més tard, entre passadissos, ha negat que hagin cedit vots.

El Nacional ha preguntat al president del grup d'ERC si aquest gest, cas que es confirmi, podria comprometre el full de ruta independentista o si els republicans seguirien mantenint la confiança en els seus socis de govern a Catalunya. Joan Tardà ha esquivat la pregunta indicant que "potser s'han hagut de buscar la vida". El republicà ha assegurat que el seu grup havia votat en blanc i ha dit al portaveu socialista, Antonio Hernando, que era "tonto" per insinuar que "els nacionalistes i independentistes" eren els prestataris, incloent-hi ERC. "És no saber de què va tot això" ha assegurat.

Especulacions

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, especula que PNB i CDC haurien cedit 5 i 4 vots, respectivament, alhora que Coalició Canària n'hauria facilitat un. La diputada canària, Ana Oramas, ho ha desmentit. El PNB ha enviat un comunicat també negant-ho.

El PSOE ha invertit els 85 escons en la seva candidatura, Unidos Podemos (71) en la pròpia i és molt improbable que els dos d'EH Bildu hagin anat als populars, doncs ni es van reunir amb Mariano Rajoy la setmana anterior.

Albert Rivera ha assegurat que només tenia pacte amb els populars, perquè el diputat per Astúries, José Ignacio Prendes, obtingués la vicesecretaria en qüestió, alhora que Rosa Romero (PP) es quedava amb l'altra. És a dir, que no en sabien res sobre enteses amb els partits independentistes. Rivera ha indicat a més que no li sembla lícit que s'aprovi el grup de CDC, perquè seria "adulterar el resultat de les urnes". 

El Nacional ha sabut que entre els 64 diputats que han votat C's hi havia "diverses forces", segons fonts populars, on podrien ser-hi nacionalistes i canaris. És a dir, que Gènova havia grantit un seguit d'escons que el polític català no sabia d'on venien. "Nosaltres li vam garantir que li aportaríem 64", diu una font. Per tant, no tots eren del PP.

Continua sent un misteri d'on han vingut els vots que han afavorit el tàndem Rajoy-Rivera per a l'òrgan que dirigeix la cambra.