La televisió France 3 emetrà a partir d'ara un programa d'actualitat setmanal sobre Catalunya, amb especial atenció també al que passa a Barcelona i al sud de la frontera.

El programa, de 7 minuts de durada, s’emetrà en francès cada dijous a les 18.53 hores per a tota la denominada regió d'Occitània, i inclourà un petit espai en llengua catalana.

El programa, que serà presentat per la periodista nord-catalana Júlia Taurinyà, forma part del nou magazín Le 18.30 de mitja hora que France 3 emet de dilluns a divendres en desconnexió, per fomentar la proximitat informativa. S’emmarca en una estratègia de descentralització informativa de la televisió pública francesa.

"Demà estrenem un nou espai dedicat a l'actualitat catalana, del Nord però sobretot del Sud, a la televisió pública francesa. Serà visible a tota la regió Occitània i, per primer cop, me tocarà fer periodisme en francès. El tema s'ho val", ha indicat Taurinyà a Ràdio Arrels de Perpinyà.

"I sí, 7 minuts és poc. Però fins ara només teníem 7 minuts diaris en francès sobre l'actualitat nord-catalana (amb difusió a la Catalunya Nord) i un total de 16 minuts setmanals en català (ara guanyarem 1'20). Aquí les victòries se compten en segons", ha afegit.

France 3 és un canal públic de televisió que, a més de França, es pot sintonitzar a Andorra, Bèlgica i Luxemburg.

Basa les emissions en una programació regional feta per diverses emissores que elaboren continguts adreçats als territoris on pertanyen i una programació amb entreteniment i informatius.

Els programes destinats a la denominada regió d'Occitània inclouen el Llenguadoc-Rosselló (Montpeller-Perpinyà) i el Migdia-Pirineus (Tolosa).

La regió va ser creada l'any 2016 a proposta del llavors primer ministre, Manuel Valls, que va voler unificar antigues demarcacions franceses, i fer-les menys nombroses. La proposta va crear una forta polèmica a la Catalunya Nord, perquè històricament mai ha estat Occitània, excepte la Vall d'Aran.