La televisió pública francesa France3, en la seva desconnexió en català, ha desmitificat el concepte de "frontera natural" en la frontera franco-hispana en el programa Petits papers

El programa repassa la història de la Catalunya Nord, i fa evident que aquesta no sempre ha estat part de França, tot i els rius i les muntanyes que podrien actuar de frontera natural, segons el tòpic francès.

"El concepte de la frontera natural neix a finals del segle XVII i s'amplia amb la Revolució Francesa quan toca imposar la idea d'Estat-nació", explica el programa. "La història, però, ens ensenya que no hi ha res més flexible que una frontera i nosaltres ho hauríem de saber prou", segueix. 

És aleshores quan es posa com a exemple els comtats de la Roselló, Conflent i la meitat de la Cerdanya, que passen al regne de França amb el tractat dels Pirineus. "Caldran molts anys abans de definir la nova frontera, amb alguna cosa molt rara, com Llívia, que s'escapa del llistat de municipis que han de passar a ser francesos", conclou.