Per primera vegada a la història, Catalunya ha estat convidada al Fòrum Estratègic de Bled, a Eslovènia, i ha estat el secretari d’Exteriors, Jordi Solé, l’encarregat d’assistir-hi. La televisió nacional eslovena no ha dubtat a aprofitar l’ocasió per entrevistar-lo i conèixer més a fons la qüestió catalana i com viu Catalunya el procés.

L’entrevista va ser emesa en el marc d’un petit reportatge sobre la Diada i el locutor avisa que “el govern autonòmic preveu que en menys d’un any, el procés de desconnexió amb Espanya estarà completat”.

Fent un repàs de la història de Catalunya, i explicant als teleespectadors eslovens els fets de 1714, el reportatge dóna un toc de color a la peça amb imatges del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la Coronela i els Miquelets, i explica com “l’himne català, les banderes i la tradició rememoraven el moment en què Catalunya va perdre la seva sobirania durant la Guerra de Successió espanyola”.

Solé vol deixar clar als eslovens aquesta situació “ja no es pot aturar perquè una majoria de la població entén el futur com a independència”.

Des d'Eslovènia veuen Catalunya “activa” en la recerca de contactes a l’estranger per a l’obertura de vuit delegacions del Govern a l’exterior i la previsió d’obrir-ne el doble de cara a l’any vinent. 

Per tot això, els periodistes eslovens no dubten a sentenciar que “no hi ha dubte que molts volen recuperar-ho [la sobirania perduda durant la Guerra de Successió]”.