La televisió americana Fox Sports es fa ressò del partit entre la selecció catalana de futbol i la de Veneçuela que demà dilluns es disputarà a Montilivi. El mitjà nord-americà hi està atent. El titular de la prèvia ja indica que hi té un interès extra més enllà del futbolístic: "La política, en joc al Catalunya-Veneçuela". 

En la notícia, Fox repassa la situació política tant de Veneçuela com de Catalunya. Diu que l'amistós crea un pretext que "farà parlar molt de política". 

Sobre Veneçuela, l'article apunta que la selecció està enmig "d'una lluita pel poder", ja que una part de la població va considerar il·legítima la reelecció de Maduro de l'any passat. Una incertesa política que no dista massa de la catalana, segons el canal. 

"Catalunya també pateix agitació política", explica, "que va arribar al màxim el 2017, amb un referèndum d'independència que Madrid no ha reconegut". Una qüestió que segons l'article va dividir Espanya en aquell moment i continua sent "crítica políticament".

Piqué protagonista i Xavi baixa

Entre els jugadors catalans que disputaran el partit, hi ha Gerard Piqué. El central s'ha retirat de la selecció espanyola i ara descansa amb el Barça per l'aturada internacional. Però altres jugadors incialment seleccionats per la plantilla, diu Fox, no han estat alliberats pels seus clubs. Aquests van deixar clar que la decisió no estava "relacionada amb la política", puntualitza Fox. Són el Valladolid, el Rayo Vallecano i l'Osca. "Entenem els motius pels quals aquests clubs no permeten que els seus jugadors juguin", va dir el tècnic de Catalunya, Gerard Lopez, que va donar l'assumpte per tancat.

Xavi Hernández, migcampista de l'Al Sadd de Qatar, també estava convocat, però és baixa d'última hora. L'exjugador del Barça era un dels grans reclams i protagonistes del partit. Xavi acaba de sortir d'una lesió i, tal com ha explicat ell mateix a les xarxes socials, "els compromisos" amb el seu club "no l'hi han permès". D'aquesta manera espera estar en perfectes condicions en el proper partit de la lliga de Qatar. 

Veneçuela, selecció "polititzada"

Rafael Dudamel, tècnic de la selecció de Veneçuela, ha posat el càrrec a la disposició de la Federació Veneçolana de futbol perquè considera que se n'ha fet "un ús polític". Divendres passat, els veneçolans van golegar l'Argentina, la selecció de Messi, (3-1), però el que més va cridar l'atenció va ser l'anunci de Dudamel després de l'amistós. 

Explica l'article que l'entrenador va oferir la seva renúncia perquè no estava satisfet amb la politització que va causar una visita que l'equip va rebre prèviament al partit d’un representant de Juan Guaidó

El club va difondre'n imatges, cosa que no va agradar a Dudamel. "Lamentablement, s'ha polititzar la visita", va dir el tècnic. "L’acord era que si hi havia alguna imatge o vídeo, s’hauria fet servir només internament. Però van polititzar la visita i no podem permetre que això passi. Va ser lamentable com ho van utilitzar", es va queixar.

Dudamel encara estarà al càrrec de la plantilla demà a Montilivi, però el seu futur dependrà de les converses amb càrrecs veneçolans de la federació de futbol els dies vinents.

Catalunya juga dos anys després

La selecció nacional catalana tornarà a disputar un partit després d'estar més de dos anys sense fer-ho. L'últim enfrontament de Catalunya va tenir lloc a Montilivi el 28 de desembre de 2016. Llavors el rival va ser Tunísia i el resultat final un 3-3. Alguns dels jugadors que van participar en aquell duel van ser Xavi Hernández, Sergi Roberto, Gerard Moreno i Pere Pons.