"Els socialistes, el PP i els ultranacionalistes de Ciutadans tornen a remar junts en el vaixell nacionalista [espanyol]". Així ho expressa el diari alemany Telepolis, que assegura que Espanya "tècnicament ja no és una democràcia" després de la suspensió dels presos polítics diputats al Congrés. El diari recull les paraules de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que va subratllar que la decisió es va fer "amb cura" i "màxima seguretat jurídica", però ho qüestiona.

Telepolis recull tot el procés de com Batet va passar la "patata calenta" al jutge Marchena i al Tribunal Suprem, i després com aquest la va retornar al legislatiu. I recorda també que la "la Constitució marca el deure de prendre immediatament les mesures necessàries de manera que els electes no siguin obstaculitzats en l'exercici del seu mandat'".

telepolis captura

"En lloc de concedir immunitat i presentar la decisió sobre la suspensió al ple del Congrés com requereix la llei, van intentar que el jutge decidís, o guanyés temps". Però el digital alemany va més enllà amb les crítiques. "Però les accions de Marchena i del TS encara són més dramàtiques. Amb les seves accions i decisions, Marchena s'ha exposat a una decisió del tribunal il·legal". L'any passat, van suspendre els representants electes al Parlament català. Marchena ja va dir, però, que no era responsable d'això, perquè ho va fer Pablo Llarena, i "insistia en la separació de poders", exposa el diari. 

Telepolis s'exclama que "els drets [dels diputats presos] han estat revocats per una decisió arbitrària". I remarca el fet que "una infinitat de ciutadans es veuen privats ara dels seus vots per decisió d'alguns membres d'una presidència parlamentària. Això és carregar-se els principis democràtics". Recorda també que aquest diumenge hi ha eleccions al Parlament Europeu, i que "el parlamentari i cap de llista per ERC, Oriol Junqueras, ara suspès per Espanya, serà escollit eurodiputat". "Estava estratègicament planejat", constaten. 

El diari també remarca els problemes que ha tingut la llista del president Carles Puigdemont amb la JEC, i assenyala que Espanya es quedarà bastant despullada després del "tracte que dona als presos polítics catalans escollits i als exiliats" pel seu "enfocament antidemocràtic".