Els nous diputats d'Esquerra Republicana, Carolina Telechea i Joan Margall, han promès l'escó al Congrés aquest dimarts a la tarda, en català i per "la llibertat de les preses i exiliades, per la República catalana, per imperatiu legal, sí prometo" és la fórmula que han fet servir. Ambdós duien una samarreta de color groc, i a la de Margall s'hi podia llegir "Free" i el rostre de l'exconsellera Dolors Bassa, empresonada a Alcalá Meco.

Telechea i Margall substituiran respectivament les ja conselleres de Justícia i Agricultura, Ester Capella i Teresa Jordà, que van deixar l'escó la setmana anterior, després de votar a favor de la moció de censura que el president espanyol Pedro Sánchez va fer a Mariano Rajoy.

La presidenta de la cambra espanyola, Ana Pastor, ha sigut més laxa que el seu homòleg al Senat, Pío García-Escudero, fa unes setmanes. Escudero va fer repetir a la senadora Mirella Cortès la promesa, perquè inicialment la va dir en castellà. Els diputats a la cambra baixa ho han pogut fer en castellà i Pastor ho ha acceptat.