La despesa de la monarquia espanyola s’ha convertit en un pou sense fons i ben fosc. Així ho ha denunciat aquest dilluns la diputada d’ERC, Carolina Telechea, que durant la Diputació Permanent del Congrés ha reclamat al govern espanyol que comparegui per a retre comptes. “Senyors del PSOE i Unidas Podemos, quant costa realment la Casa Reial?”, els ha preguntat. “Siguin demòcrates i transparents. Deixin d’amagar la despesa de la família reial! Perquè si l’amaguen és precisament perquè saben que és un escàndol”, els ha etzibat. La petició de compareixença de la vicepresidenta Carmen Calvo ha estat rebutjada per la cambra.

En la seva intervenció, interrompuda reiteradament per la bancada de la dreta, Carolina Telechea ha posat de manifest l’opacitat: a banda de la partida específica de la Casa Reial –8,3 milions d’euros anuals, 23.000 euros diaris–, la monarquia rep diners d’altres entitats i ministeris, com el Ministeri de la Presidència (Patrimoni Nacional), el Ministeri de l’Interior, el Ministeri d’Exteriors o el Ministeri de Defensa. També ha desmentit que sigui una partida per al conjunt de la Zarzuela: “Si s’ho gasta en iots, en caçar elefants i ossos, en targetes black o en Corinnas de torn és perquè disposa d’aquests diners al seu lliure albir”.

“Fa anys que preguntem al respecte i mai no hem aconseguit saber quins serveis i funcionaris es paguen al marge de la partida de la Casa Reial”, ha lamentat la diputada d’ERC, que ha denunciat una “escandalosa opacitat”. Per no respondre, ha reblat, no responen ni quines partides rep La Zarzuela. “És una vergonya que el govern del PSOE i Unidas Podemos mantingui aquesta opacitat”, ha carregat Telechea. No només això, sinó que “dediquen diners a un corrupte fugit d’Espanya”. En aquest punt s’ha referit a les despeses facturades a Patrimoni Nacional: “Per què hi amaguen una partida? Li paguen també caceres com feia Espanya? Disposa de targetes black per a les seves despeses? Quines altres despeses li paguen?”.

Per tot això, la diputada republicana ha defensat la compareixença del govern espanyol “per donar resposta a aquestes preguntes”. I els ha llançat més interrogants en plena tercera onada de coronavirus: “Quants hospitals es podrien construir amb aquests diners? Quantes vides es podrien haver salvat?”.

Finalment, Carolina Telechea ha aprofitat la dimissió del JEMAD, el general Miguel Ángel Villaroya, després d’haver-se vacunat saltant-se els protocols sanitaris. “A qui es deu aquest senyor? No li deu lleialtat al fill del corrupte?”, els ha preguntat. “El ciutadà Felip de Borbó no hauria de dimitir com a màxim responsable?”, ha insistit. I ha conclòs: “Ah, no, que mai no ha estat escollit pel poble. Ostenta el seu títol pel seu cognom”.