Japó i Catalunya no només estan separats per milers de quilòmetres, sinó per cultures, llengües i formes de viure que res tenen a veure.

És per això que la televisió japonesa TBS ha volgut explicar de forma molt didàctica el conflicte entre Catalunya i Espanya.

Qui no sàpiga japonès no entendrà res del que es diu, però tampoc no és necessari: les imatges il·lustren bé el que s’està explicant.

Per donar una idea de com de gran és Catalunya, es compara aquesta amb Kyushu, una de les illes més meridionals del Japó.

A partir d’aquí, Catalunya és il·lustrada entre castellers i la Sagrada Família, uns atractius ben aclamats pels turistes que arriben a Barcelona.

També sobre referents mundials, no hi falten els escuts del Barça i el Reial Madrid, que representarien cadascun Catalunya i Espanya, respectivament.

A més, es fa cinc cèntims d’història amb les més dates assenyales dels tres últims segles, es parla del PIB català i es compara l’anhel d’aquí amb el d’Escòcia.

No hi falta, per posar la cirereta, la foto del president espanyol Mariano Rajoy... Això sí, no hi surt Carles Puigdemont.