Ripoll ha acollit aquest matí una comissió extraordinària, fora del Parlament, de la investigació dels atemptats del 17-A. Els tècnics del Consorci de Benestar Social del Ripollès han alertat de la necessitat d'abocar "més recursos per assegurar la integració i combatre els extremismes violents". Els serveis socials locals, que fa set mesos que treballen en un nou pla de convivència, també han avisat que el model d'integració català "ha fet aigües".

La directora del Consorci de Benestar Social del Ripollès, Elisabet Ortega, ha destacat en una primera part de la reunió el fort impacte que els atemptats van tenir en el municipi. En aquest sentit, segons Ortega, s'evidencia que hi ha un sector de la població "intolerant" i que el "model d’integració efectiva ha fet aigües". "Parlaven català, tenien feina i es relacionaven amb joves autòctons, però no se sentien integrats", ha conclòs la directora. 

Nou pla de convivència

L'atemptat gihadista de Barcelona i Cambrils del 2017, al municipi ripollès, d'on eren els autors, va crear un nou precedent social. Durant els 11 mesos posteriors, l'ajuntament de Ripoll, el consorci de Benestar Social i la xarxa associativa del poble han treballat transversalment per fixar un nou pla de convivència que permeti avançar cap a una societat on desapareguin els trets diferencials. 

Ortega ha exposat avui els punts pels quals es sustenta l'estratègia. Per aconseguir conviure amb uns valors ciutadans d'igualtat cal que cada ciutadà, individualment tingui presents i ferms tres conceptes clau. El de pertinença, per tal de sentir-se reconegut i valorat, el de jerarquia per reconèixer l'autoritat formal, i establir un equilibri entre els que cada u aporta a la societat i el que rep. 

En la mateixa línia, la tècnica de Participació i Convivència de Ripoll, Núria Perpinyà, ha denunciat que just després dels atemptats van rebre recursos "que van disminuint o ja no arriben" per treballar la diversitat.

Comissió del Parlament fora la Ciutadella

Aquesta és la tercera vegada des de 1980 que una comissió del Parlament es fa fora de la seu parlamentària.

En la reunió hi han participat els representants del Consorci de Benestar Social del Ripollès, els tècnics de participació i convivència de l'ajuntament de Ripoll, Khalid Kyyat, president de l'oratori Faht, representants de la xarxa veïnal "Som Ripoll" i d'Unitat Contra el Feixisme i Hamid Barbach, el secretari de la comunitat islàmica Annour. El president de la comissió és l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell.